Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Alla föräldrar älskar sina barn och vill dem det bästa. Att som barn leva med en förälder som mår psykisk dåligt eller som har ett beroende kan göra att man känner sig annorlunda!

Barnen går ofta och är oroliga för sin förälder och då kan det vara svårt att koncentrera sig på andra saker, de kan få svårt att sova och att äta. Det gör att man inte alltid orkar hänga med så bra i skolan eller göra sina läxor. Barn som upplever våld  i familjen eller psykisk ohälsa hos en förälder känner sig ofta ensamma, rädda, arga och ledsna.

Ibland avstår man ifrån att göra saker som man egentligen vill göra på fritiden.

Men det finns hopp!


Psykisk ohälsa, vad är det?

Psykisk ohälsa är vanligare än vi tror, en av fem vuxna i Sverige lider av psykisk ohälsa.

När en förälder får en psykisk sjukdom förändras den personen. Livet i familjen blir inte som förut. Men hon eller han förändras på många olika sätt. Den sjuka kan gå in i en egen värld – kanske slutar laga mat, städa och tvätta. Kanske börjar föräldern tro att maten är förgiftad eller att han eller hon är förföljd. Då kan det vara svårt för dig att veta vad som är sant och inte.

En del föräldrar bär sig åt så att man skäms. De har konstiga kläder, pratar för sig själva eller gör märkliga saker.

Din mamma eller pappa kan få obegripliga vredesutbrott, kan bli jättearg för minsta sak. En annan förälder kanske är ledsen hela tiden och tycker att livet är meningslöst.

Man kan vara psykiskt sjuk på olika sätt, man har olika diagnoser. Diagnosen är namnet på sjukdomen.

Psykisk ohälsa går att behandla med hjälp av medicin och/eller att man får gå i samtal hos någon. Det är inte alltid den sjuke föräldern förstår att han eller hon har blivit sjuk. Det är viktigt att det finns andra vuxna som känner till att ens förälder har psykisk ohälsa och som kan hjälpa till när det behövs.


Barn- och tonårsgrupp

På HANBA har vi grupper för barn till föräldrar med psykisk ohälsa.

På våra träffar jobbar vi med olika teman, fikar och har roligt tillsammans. Vi gör olika övningar, leker, ritar och målar.

Man kan gå i gruppen för att:

  • förstå att man inte är ensam
  • förstå att det aldrig är barnets fel
  • förstå att inga familjer är perfekta
  • bry sig om sig själv och sina egna behov
  • få svar på frågor som är vanliga och som barn går och bär på
  • få lära sig om psykisk sjukdom och psykisk ohälsa

Kontakt hanba

HANBA
Rudsjöterrassen 1
136 40 Handen
08-606 92 34
hanba@haninge.se

Haninge kommun
Social- och äldreförvaltningen
136 81 Haninge
växel 08-606 70 00

Senast uppdaterad: 20 september 2021