Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Barn till föräldrar med beroende

Många barn och tonåringar växer upp med en anhörig som är beroende av alkohol, narkotika eller läkemedel. Alla i familjen påverkas av beroendet. Som barn till en förälder med beroende känner man sig ofta ensam, rädd, arg, ledsen och maktlös. Man kan både älska och hata sin förälder och det kan vara svårt. Man kan bli deprimerad och tycka att ingenting längre spelar någon roll. Men det finns hopp!

Hur påverkas jag?

Barn som växer upp i ett hem där det finns en mamma eller pappa som missbrukar alkohol eller narkotika kan känna sig ensamma. Många barn har svårt att förstå förälderns sjukdom. De kan tro att det är deras fel att en förälder exempelvis dricker för mycket alkohol.

Många barn känner oro för sina föräldrar och syskon och tar ansvar för hur de andra i familjen har det. Barnen kan känna att de inte får prata med andra om hur det är hemma. Sjukdomen blir som en familjehemlighet.

Man kan känna sig deprimerad, maktlös och arg på allt och alla. De känslorna kan göra att man får problem i skolan, med kompisar, med familjen eller på annat sätt.

Det är inte ditt fel om din förälder har ett beroende. Du är inte ensam och det finns hjälp att få!


Barn- och tonårsgrupp

På HANBA har vi grupper för barn och tonåringar som har förälder med beroendeproblematik. I våra grupper får man bland annat lära sig hur man kan undvika att bli alltför påverkad av missbruket.

På våra träffar jobbar vi med olika teman, fikar och har roligt tillsammans. Vi gör olika övningar, leker, ritar och målar.

Man kan gå i gruppen för att

  • förstå att man inte är ensam
  • lära sig att beroendet är en sjukdom som inte är någons fel
  • förstå att inga familjer är perfekta
  • bry sig om sig själv och sina egna behov
  • få svar på frågor som är vanliga och som barn går och bär på

Kontakt hanba

HANBA
Rudsjöterrassen 1
136 40 Handen
08-606 92 34
hanba@haninge.se

Haninge kommun
Social- och äldreförvaltningen
136 81 Haninge
växel 08-606 70 00

Senast uppdaterad: 30 juni 2022