Andra som kan ge dig råd och stöd

Här har vi samlat länkar till organisationer och myndigheter som på olika sätt kan ge dig som barn eller ungdom råd och stöd.

Tre lärare pratar med varandra i en skolkorridor Foto: Mostphotos

Barnens rätt i samhället (BRIS)

Till Bris kan alla som är under 18 år ringa och prata med en kurator. Bris kuratorer är vana att hjälpa barn och ungdomar som har det jobbigt. Att ringa till Bris är helt gratis och syns inte på telefonräkningen. Bris har även chatt och diskussionsforum. Den som ringer till Bris eller chattar med Bris är alltid anonym.

BRIS

Barnombudsmannen (BO)

Barnombudsmannen är en statlig myndighet med uppdrag att arbeta för barns och ungas rättigheter och intressen utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen. Bris svarar på frågor om dina rättigheter.

Barnombudsmannen

BUFFF – Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse

Här kan du som har en förälder eller familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård få råd och stöd. Med många frågor och mycket känslor som snurrar runt, kan det vara skönt att veta att du inte är ensam. Även förälder, syskon, mor- och farförälder och familjehem kan också kontakta BUFFF för råd och stöd.

BUFFF

Hanba 

Har du det jobbigt hemma och behöver prata med någon?

Hanba

Haninge ungdomsjour

Du kan ringa eller chatta med Haninge ungdomsjour om vad du vill. De har tystnadslöfte och du kan vara helt anonym.

Haninge ungdomsjour

IVOs Barn – och ungdomslinje

Till barn- och ungdomslinjen kan du som är under 21 år ringa och skriva för att fråga om dina rättigheter eller berätta om det som inte fungerar bra i socialtjänsten. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Barn- och ungdomslinjen

Jag vill veta (Brottsoffermyndigheten)

Här kan alla som är under 18 år läsa om sina rättigheter vid brott. Det finns information om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Det finns också information om vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.

Jag vill veta

Jourhavande kompis (Röda korset)

Jourhavande kompis är en verksamhet inom Röda Korsets Ungdomsförbund. Personer under 25 år kan chatta med jourhavande kompis om vad som helst. Det kan handla om kärlek, mobbing, ensamhet eller familjesituationen.

Jourhavande kompis

Killfrågor

På Killfrågor.se kan du chatta om vad som helst och helt anonymt med någon som lyssnar, stöttar och peppar.

Killfrågor

Koll på soc

Socialtjänsten, eller soc som många säger, ansvarar för att ge stöd och råd till barn och ungdomar som inte har det bra. På webbplatsen Koll på soc kan du till exempel få reda på:

  • hur du kan få hjälp om det inte är bra hemma
  • vad som gäller om du är placerad i ett familjehem eller på HVB
  • eller hur det funkar när du kommer till Sverige på flykt från ett annat land.

Koll på soc

Maskrosbarn

Maskrosbarn finns för dig med en förälder som dricker för mycket, tar droger, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för psykiskt eller fysiskt våld. Maskrosbarn stödjer ungdomar i åldern 13–19 år och du kan få stöd på olika sätt. Exempelvis kan du få träffa andra med liknande erfarenheter eller prata med och få stöd av en vuxen.

Maskrosbarn

MiniMaria Haninge

Till MiniMaria kan ungdomar upp till 25 år vända sig med frågor kopplade till alkohol, narkotika, eller problem med spel om pengar. MiniMaria erbjuder råd, stöd och behandling till ungdomar och föräldrar.

MiniMaria

Origo

För dig som lever med hedersrelaterat förtryck eller våld finns Origo. De arbetar mot hedersrelaterat våld för ungdomar mellan 13 och 26 år. De som jobbar på Origo vet hur livssituationen ser ut för många ungdomar, de har tystnadsplikt och du kan kontakta dem anonymt (utan att någon får reda på det).

Origo

Prima Barn Handen – Barn och ungdomspsykiatri

PRIMA är barn- och ungdomspsykiatrin i Handen. Mottagningen är öppen för barn och ungdomar mellan 0–18 år som bor i Haninge.

Prima Handen

RFSL – stödmottagning HBTQ-personer

Stödmottagningen är till för hbtq-personer som blivit utsatta för trakasserier, hot och våld. Ibland handlar det om brottsliga handlingar, men det behöver inte göra det. Även närstående och vänner till våldsutsatta hbtq-personer är välkomna att ta kontakt. Stöd sker genom samtal, telefonsamtal eller mail. Samtal och övrigt stöd är kostnadsfritt och personalen har tystnadsplikt. Du kan vara anonym.

HBTQ-jouren

RFSU – Riksförbundet för sexuell upplysning

RFSU

Rädda barnens stödlinje för ensamkommande barn

Denna stödlinje ger råd och stöd för dig som flytt till Sverige och svarar på arabiska, dari, pashto, svenska och engelska. Samtalet kostar inget och man kan vara anonym. Man kan prata om vad man vill.

Rädda barnens stödlinje

Självmordslinjen

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du kan ringa, chatta eller mejla och du kan vara anonym.

Självmordslinjen

Stigen 

Har du en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller social problematik och behöver individuellt anpassat intensivstöd, motivation och coachning?

Stigen 

Stödcentrum för unga brottsutsatta

Om du har blivit utsatt för brott och är under 21 år kan du kontakta Stödcentrum för unga brottsutsatta för att få stöd och hjälp. Stödcentrum erbjuder stödsamtal och kan hjälpa till med praktiska frågor om polisprocessen och skadeersättning samt ge stöd till anhöriga och vittnen.

Alla möten är gratis och personalen har tystnadsplikt. Det går också att rådgöra anonymt. Du behöver inte förbereda dig innan du kommer på möte hos oss. Brottet behöver inte vara polisanmält för att du ska få komma på möte.

Stödcentrum

Tjejzonen

Tjejzonen arbetar med at förebygga psykisk ohälsa hos flickor mellan 12–25 år genom enskilda stödsamtal via olika chattforum – ”Chatten” och ”Ätstörningszonens chatt”. Tjejzonen erbjuder också samtal med ”storasystrar” via Skype, chatt eller möten ”live”.

Tjejzonen

Trygga Barnen

Trygga Barnen stöttar barn och unga upp till 25 år som har någon nära sig som har problem med alkohol, droger eller mår psykiskt dåligt. Du kan kontakta Trygga Barnen via chatt, mejl eller telefon om du känner att du behöver någon att prata med. Trygga barnen har tystnadslöfte och man kan vara anonym.

Trygga barnen

UMO ­­­– ungdomsmottagning på nätet

UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Här kan du hitta information om bland annat sex, hälsa och relationer.

UMO

Ungarelationer.se

Ger stöd till dig som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.

ungarelationer.se

Ungdomar.se

En av Sveriges största digitala plattformar för unga. Här hänger varje vecka 80 000 ungdomar och diskuterar i forumet, ställer frågor i stöd och svar, bloggar och läser artiklar.

Ungdomar.se

Ungdomsmottagningen i Haninge

Haninges ungdomsmottagning är för dig upp till 22 år. Här kan du bland annat testa dig för könssjukdomar, få råd om preventivmedel eller prata om sex, kärlek och andra livsfrågor. Besöken är gratis och de som arbetar på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt.

Ungdomsmottagningen i Haninge

YOUMO – ungdomsmottagning på nätet (på flera språk)

YOUMO är en webbplats för dig som är 13–20 år. Här finns information om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp för att må bra. YOUMO är en del av UMO.se, ungdomsmottagningen på nätet men informationen är översatt på flera språk. 

YOUMO

Senast uppdaterad: 16 augusti 2022