Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Mer om namn och namnbyte

Barnets vårdnadshavare väljer vilket förnamn och efternamn barnet ska bära. Ansökan om detta görs till Skatteverket inom tre månader från barnets födelse. Om så inte sker kommer barnet att bära det efternamn som den som fött barnet bär.

Ett barn kan byta efternamn om båda föräldrarna är överens om namnbytet. Ändring av namn görs hos Skatteverket.

Om barnet endast har en vårdnadshavare och inte bär namn efter den andre föräldern kan namnbyte ske utan den andre förälderns samtycke. Om barnet bär den andre förälderns efternamn måste denne godkänna namnbytet oavsett vem eller vilka som är barnets vårdnadshavare.

Om föräldrarna inte är överens kan den förälder som önskar att barnet ska byta namn vända sig till tingsrätten med en ansökan. Tingsrätten begär socialnämndens yttrande före beslut. Nämndens utredning ska visa om det är till barnets bästa att namnbyte sker. Utredningen görs hos familjerätten.

Senast uppdaterad: 20 september 2021