Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Dödsboanmälan och begravningshjälp

Har du förlorat en anhörig? Nedan hittar du information om vad du bör tänka på och hur du får hjälp att upprätta en förenklad bouppteckning, så kallad dödsboanmälan, genom kommunen.

Röd ros Foto: Mostphotos

Efterlevandeguiden är till för att hjälpa efterlevande och stödjande personer, släkt och vänner med mera. Webbplatsen är oberoende och samlar det viktigaste som du behöver veta när en närstående har avlidit.

Efterlevandeguiden.se

Dödsbo

Efter ett dödsfall måste den som har mist sin maka, make, förälder eller sambo ta hand om begravning, ekonomi, post, bouppteckning, arvskifte och mycket annat. För att dela ansvaret för dödsboet behövs i vissa fall intyg eller fullmakt.

Haninge kommun kan hjälpa till med att göra en dödsboanmälan om den avlidnes totala tillgångar inte räcker till för exempelvis begravningskostnad och övriga kostnader i samband med dödsfallet.

Finns det i dödsboet mer tillgångar än vad som täcker begravningskostnaden eller om den avlidne har fast egendom ska en bouppteckning upprättas.


Bouppteckning

En bouppteckning kan du få hjälp att upprätta genom en begravningsbyrå eller via en jurist. Begravningskostnaden är en prioriterad utgift. Anhöriga får inte röra några tillgångar förrän dödsboanmälan/bouppteckning är upprättad och registrerad. Det innebär alltså att du inte ska betala några räkningar, inte heller någon begravningsfaktura innan besked skriftligen lämnats om dödsboanmälan alternativt bouppteckning.


Begravningshjälp

Om dödsboet inte har tillgångar som räcker till en enkel begravning kan dödsboet genom dödsbodelägarna söka ekonomiskt bidrag till begravningskostnaden. Alla dödsboets tillgångar och inkomster ska då redovisas. Du som anhörig får då hjälp med kompletterande ekonomisk hjälp under förutsättning att det inte rör sig om kostnad för begravningsannons, gravsten eller förtäring.

Kontakta social- och äldreförvaltningen för att få mer information: socialochaldreforvaltningen@haninge.se

Kontakt

08-606 70 00
socialochaldreforvaltningen@haninge.se

Besöksadress
Rudsjöterrassen 2, Haninge

Senast uppdaterad: 7 oktober 2022