Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ulrika Linder, vårdbiträde

Ulrika Linder arbetar som vårdbiträde på Hagagården i Haninge. Viktigast för henne är att få känna sig behövd på sin arbetsplats och att få sätta guldkant på vardagen för de boende. ”Då känner man att man betyder något”.

Foto: Jennifer Glans

– När jag går till Hagagården på morgonen känner jag mig glad över att få komma till "mina boende", som jag brukar säga, och att få hjälpa dem till en bättre vardag.

– Förra veckan fick jag höra på jobbet: "Jag blir så glad när jag ser dig för du är alltid så glad!". Bara en sådan liten grej. Eller att någon kommer fram och kramar om en och säger: "Är du här nu?" Det är bland det bästa. Man känner att man betyder någonting.

Vad gillar du mest i ditt jobb?

– Jag tycker bäst om omvårdnaden, att finnas till för de äldre och att hjälpa dem. Det kan handla om att sitta en stund vid sängkanten hos en boende. Kanske massera händerna lite, prata en stund och ge en klapp på kinden. Ibland håller jag bara handen och så tittar vi på TV en stund.

Kan det inte vara stressigt också att hinna med allt?

– Man har hela tiden många bollar i luften och måste kunna prioritera och samarbeta med kollegor. Visst kan vissa dagar krisa, men så är det på alla jobb. I Haninge kommun har vi i det stora hela en bra bemanning inom äldreomsorgen. Dessutom har jag bra kollegor och ett gott samarbete där vi ger varandra uppskattning och ett extra handtag när det behövs. Vi har ett bra kamratskap, och det är jätteviktigt.

Vad säger du till en yngre person som tvekar inför att jobba inom äldreomsorgen?

– I mina arbetsuppgifter ingår att introducera nya medarbetare och praktikanter och jag tror att fler människor skulle trivas inom äldreomsorgen. Det viktigaste är att du visar intresse för de äldre och för dina uppgifter. Har du bara de egenskaperna är det lätt att komma in som ny medarbetare. Jag uppskattar kollegor som är positiva, som gör att de boende känner sig sedda och där vi hela tiden finns för varandra och hjälps åt. Det skapar trygghet.

Finns det utrymme för att komma med idéer och förslag?

– Absolut! Jag kan föreslå att vi åker på utflykt med några av våra boende, till exempel äter en pizza och tar ett glas, eller att vi samlar avdelningarna och spelar bingo ihop. På sommaren kan vi köpa något som vi kan grilla och äta ute tillsammans. Inför helgen kan jag gå till min chef och säga att vi vill ha lite extra godsaker till lördagen. Och då gör vi det, köper något gott och festligt till de boende och sitter och myser med dem på kvällen. Det tycker jag är bra, och så är det inte överallt.

Senast uppdaterad: 18 januari 2023