Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Katarina Blocksjö, sjuksköterska

Sjuksköterskan Katarina Blocksjö har en gedigen erfarenhet, både från sjukhus och kommunal äldreomsorg. Arbetet som sjuksköterska på vård- och omsorgsboende i Haninge kommun innebär ett stort ansvar, men rymmer också frihet och möjligheter att påverka.

Foto: Jennifer Glans

Vilka är de viktigaste egenskaperna för en sjuksköterska inom äldreomsorgen?

– Jobbet kräver både stor kompetens och mognad som person. Även om man alltid kan rådfråga en läkare så gäller det i vardagen att fatta många beslut själv. Därför rekryterar vi personer med arbetslivserfarenhet och det är sällan som vi anställer helt nyexaminerade sjuksköterskor. Som ung sjuksköterska kan du säkert lära dig mycket men du måsta vara trygg i dig själv och inte stressa upp dig.

Du har jobbat i tolv år inom Haninge kommun. Vad är det som gör att du trivs?

– Det viktigaste är att jag har kunnat utvecklas och prova på olika roller och olika äldreboenden, och under en tid hade jag även en chefsroll inom förvaltningen. Det finns en tydlig vilja här i kommunen att låta medarbetare utvecklas, det är mycket upp till en själv. Många kollegor stannar kvar eftersom det finns en uttalad ambition att behålla guldkornen i verksamheten och att ta tillvara på medarbetarnas kompetenser och utveckling.

Vilka är de största skillnaderna mellan att arbeta som sjuksköterska på sjukhus och i en kommun?

– I en kommun har man större frihet men också stort ansvar som sjuksköterska. På ett sjukhus jobbar man ofta nära en läkare, hos oss är det sjuksköterskan som gör den medicinska bedömningen och handleder omvårdnadspersonalen i den dagliga kontakten med vårdtagarna. Jag jobbar mycket praktiskt men är samtidigt delaktig och aktiv i hur verksamheten styrs. Här kan jag ta ett större helhetsgrepp om omvårdnadsproblematiken jämfört med arbetet på ett sjukhus.

Finns det andra skillnader?

– Ja, inom kommunen jobbar vi bara under kontorstid, vilket gör jobbet lättare att kombinera med familj. Dessutom tjänar vi i genomsnitt några tusenlappar mer än landstingsanställda.

Och varför just Haninge kommun?

– Om det inte redan framgått tycker jag att Haninge kommun är en bra arbetsgivare och att äldreomsorgen är en bra verksamhet att jobba i. I Haninge har vi också bra bemanning och därför mindre behov av att ta in dyra vikarier.

– Dessutom är jag född och uppvuxen i Haninge och har bott här i hela mitt liv. Det känns naturligt att ge någonting tillbaka till en kommun där mina barn gått i skolan och där jag har föräldrar som åldras. Att finnas i ett sammanhang, att vara delaktig och bidra till området där jag bor.

Senast uppdaterad: 23 mars 2018