Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

David Karlsson, bygglovshandläggare

David Karlsson utbildade sig först till fastighetsmäklare men sadlade om och utbildade sig till bygglovshandläggare. Efter några års arbete i en mindre expansiv kommun i Storstockholmsområdet började han för några månader sedan att jobba på stadsbyggnadsförvaltningen i Haninge kommun.

Foto: Jennifer Glans

– Det som lockade mig till Haninge var chansen att få pröva något nytt. En före detta kollega rekommenderade att jag skulle söka mig till kommunen och redan vid anställningsintervjun fick jag ett bra intryck. Dessutom bor jag på Södermalm i Stockholm så det är ett bra pendlingsavstånd till jobbet. Från pendeltåget är det bara några minuters promenad till kommunhuset så jag behöver inte ha bil.

Vad kännetecknar arbetet som bygglovshandläggare i Haninge kommun?

– Det är generellt ett högt tryck på att bygga i Haninge – allt ifrån flerfamiljshus och andra anläggningar till småhus och tillbyggnader. Sedan några månader har vi en ny teamindelning där vi samlar specialistkompetenser inom olika typer av ärenden i olika arbetslag. Mitt team hanterar småbostäder, strandskydd och Attefallshus och har i särklass flest ärenden, sett till antalet
ansökningar som kommer in.


I Haninge är ni snabba i hanteringen av bygglov, eller hur?

– Ja, jag tror att det beror på att människor som söker bygglov eller startbesked har allt större förståelse för vårt arbete. Medborgarna vet att det är ett högt tryck på bygglov och tar därför ett större eget ansvar för att lämna in kompletta ansökningar.

– Vår nya teamindelning där vi jobbar specialiserat gör också att vi blir snabbare i handläggningen. Det är enklare att hitta rätt kollega att fråga om råd i komplicerade fall, samtidigt som vi bygger upp en samsyn på olika frågor inom teamet. Vi har också ett öppet och driftsäkert ärendehanteringssystem med flera bra funktioner och kopplingar till andra system. Så är det inte överallt, men här i Haninge funkar det.

Vad är roligast med jobbet som bygglovshandläggare?

– Kontakten med våra kunder. Oftast förstår de som söker bygglov vad som gäller när jag förklarar, men ibland kan det vara en pedagogisk utmaning. Det gäller inte minst Attefallshus som omfattas av särskilda regler. Att få direkt återkoppling från folk uppskattar jag, ofta är de positiva och tackar för ett bra utfört jobb. Det känns bra.

– Jag gillar också att det är mycket att göra. Det är utvecklande för mig att ärendena är mer komplexa jämfört med mitt tidigare jobb. Att Haninge kommun har mycket skärgård gör att jag får jobba mer med strandskyddsärenden som jag kan och uppskattar. Jag lär mig något nytt nästan varje dag, då det hela tiden kommer nya rättsfall och lagändringar som jag behöver läsa in mig på.

Något som är speciellt just på din arbetsplats?

– Ja, den sociala samvaron. Vi har en prestigelös kultur där var och en kan vara sig själv och en bra blandning av åldrar, genus och bakgrund. Det känns som att medarbetargruppen speglar samhället i stort.

Senast uppdaterad: 23 mars 2018