Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Carina Gustavsson, socionom och familjehemsrekryterare

Carina Gustavsson arbetar som socionom i Haninge kommun. Trots att arbetet många gånger innebär utmaningar upplever hon en framåtanda i organisationen och ett starkt engagemang att göra skillnad – på riktigt.

Foto: Jennifer Glans

Sedan två år arbetar hon som familjehemsrekryterare, ett jobb som ger henne möjlighet att hjälpa utsatta barn och ungdomar att få komma till familjer där de kan ha det tryggt och bra.

– Det bästa med att arbeta som familjehemsrekryterare är att jag faktiskt kan göra en insats som verkligen betyder något för de barn som behöver det mest.

– En riktigt bra dag på jobbet är när jag träffar en familj som är intresserad av att bli familjehem och som jag bedömer skulle kunna ge en bra tillvaro för ett av de barn som behöver ett tryggt hem. För mig är det en förmån att få vara med och sammanföra ett barn med en trygg och stabil familj som kan matcha barnets behov.

Är inte arbetet som socionom bitvis ganska tufft, oavsett goda ambitioner?

– Självklart är det så. Vi jobbar med människor. Allt går inte alltid på räls och du behöver vara beredd på utmaningar. Men vi har en väldigt öppen och stödjande anda i vår arbetsgrupp här i Haninge. Vi finns till för varandra, stöttar varandra när det är tufft, och vi gläds med varandra när det går bra.

Får du lika bra stöd av dina chefer?

– För mig är det viktigt att ha en chef som är en tydlig ledare, med visioner och som vill ha kvalitet och jobba framåt. Som medarbetare behöver man få utrymme att komma med idéer och utveckla arbetet, samtidigt som det behöver finnas tydliga ramar. En bra chef ska vara positiv och peppande. Och det har jag i Haninge.

Hur ser förutsättningarna ut för att vara med och påverka?

– Det finns ett stort engagemang från ledningen ut i hela organisationen och en öppenhet och vilja till att föra arbetet framåt. Enskilda medarbetare får stort utrymme när det gäller att påverka vårt utvecklingsarbete.

Kan du ge ett exempel?

– Just nu ingår jag i en arbetsgrupp där vi utvecklar gemensamma aktiviteter, för att diskutera vad vi behöver utveckla och förändra. Tidigare har vi i andra sammanhang och konstellationer mötts över enhetsgränserna för att leda samarbetet framåt. Det har bidragit till möjligheten att utvecklas i yrkesrollen.

Vilka tycker du ska söka jobb i Haninge kommun?

– De som tycker om utmaningar och att verkligen göra skillnad, och samtidigt vill ha möjligheten att utvecklas i sitt arbete, kommer att trivas jättebra här. Jag har faktiskt nyligen lockat en tidigare kollega att komma hit och jobba – och det är väl ett gott bevis på hur bra jag trivs här.

Senast uppdaterad: 21 februari 2023