Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Faktura och abonnemang

VA-verksamheten är helt avgiftsfinansierad och debiteringen baseras på din senaste mätaravläsning.

VA-faktura Foto: Hans Kristiansson

Debitering

Fakturering av brukningsavgifter sker sex gånger per år, varje jämn månad. På fakturan hittar du din preliminära årsförbrukning, den är baserad på den senaste avläsningen vi fått in. Det kan göra att beloppet på fakturan som skapas närmast efter en avläsning skiljer sig ifrån det normala beloppet. Det beror på att avläsningen visade att det förbrukats mer eller mindre vatten än vad som var beräknat vilket då debiteras eller krediteras. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att lämna mätarställning.

Kontrollera mätarställningen regelbundet

På varje faktura finns information om vad vattenmätaren är beräknad att visa vid slutet av faktureringsperioden. Genom att kontrollera det uppskattade värdet mot det faktiska på vattenmätaren kan du se om årsförbrukningen är korrekt, annars är det lämpligt att rapportera in en ny avläsning. Bilden nedan visar var på fakturan informationen finns.

Beräknad mätarställning på fakturan

På din faktura hittar du också uppgifter om ditt abonnemang, till exempel vilka VA-avgifter du har, mätarnummer samt beräknad årsförbrukning och årskostnad.

Du kan också logga in i vår e-tjänst för att se denna information och dina tidigare fakturor.

Mina fakturor och abonnemang 

Fakturan innehåller mycket information, vi har därför gjort en guide som förklarar de olika delarna:

Betalsätt

Som ett alternativ till pappersfaktura kan du ta emot och betala din vattenräkning från Haninge kommun direkt som elektronisk faktura i din internetbank eller Kivra. Du förenklar din vardagsekonomi, slipper räkningarna i brevlådan och dessutom sparar du miljön genom mindre pappershantering. Tjänsterna är kostnadsfria, för elektronisk faktura gör du själv anmälan i din internetbank. Utskick till internetbank görs även om du är ansluten till Kivra.

Ett annat alternativ är att betala med autogiro. Då behöver vi ditt medgivande.

Avslut av abonnemang Ansvaret att anmäla en flytt ligger hos säljaren, vid flytt skickar man in en flyttanmälan som både säljare och köpare skriver under och skickar in till oss. När blanketten kommer oss tillhanda överlåter vi abonnemanget på köparen och skickar en slutfaktura till säljaren.

Tänk på att ett VA-abonnemang är knutet till fastighetsägaren varför fakturan inte kan skrivas över till eventuell hyresgäst.

Avanmäl utskick till Kivra

Om du har Kivra men fortsatt önskar få dina fakturor i pappersformat gör följande:
1. Logga in i Kivra.
2. Välj Mer alt Meny.
3. Välj Inställningar.
4. Välj Avsändare.
5. Välj Brev.
6. Skriv Haninge kommun i sökrutan.
7. Markera Haninge kommun och signera med BankID.

Senast uppdaterad: 4 juni 2024