Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Pollinerarrabatten

Här hittar du information om anisisop, stenkyndel, trädgårdsnäva, kärleksört, daglilja, temynta, flikbladig blodfläder och mullbär som har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda. Här finns också prydnadsgräset tuvrör som inte är ätlig men som är ett viktigt inslag i en trädgård då det ger boplatser och skydd för insekter, fåglar och andra smådjur och blå bolltistel som inte heller är ätlig med som älskas av humlorna.

Bildkollage över blommor och växter Foto: Haninge kommun

Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?

Nedan finns information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbär.

AnisisopAnisisopFoto: MostPhotos

Anisisop Agastache ’Black Adder’

Anisisopens aromatiska blad kan användas till te, snaps, som dekoration på desserter eller hackad i grytor, sallader eller soppor. När du tuggar på bladen påminner de om lakrits. För bästa smak, plocka bladen innan blommorna slår ut.

Pollinerarväxt


StenkyndelStenkyndelFoto: Shutterstock

Stenkyndel Clinopodium nepeta

Stenkyndelns blad är ätbara och kan användas färska eller torkade till te. Bladen passar även fint ihop med grönsaker, ärter, bönor, linser, soppor, korv, höns-, ägg- eller tomaträtter och kraftiga
kötträtter. Du kan också använda stenkyndel som smaksättning till nykokta små sommarrödbetor och i desserter.

Pollinerarväxt


TrädgårdsnävaTrädgårdsnävaFoto: Shutterstock

Trädgårdsnäva Geranium ’Rozanne’

Trädgårdsnävans blommor är ätbara och rika på nyttiga antioxidanter – använd dem för att dekorera din sallad.

Pollinerarväxt


KärleksörtKärleksörtFoto: MostPhotos

Kärleksört Hylotelephium ’Red Cauli’

Kärleksörtens tjocka, krispiga blad är ätbara och smakar milt och sött som ärtor. Smaken ändrar sig från söt till lite besk ju längre säsongen går, och därför kan du använda örten till olika saker i köket. Använd en handfull blad som ett sötare inslag i en annars besk sallad eller fräs dem i smör och servera till fisk.

Pollinerarväxt


DagliljaDagliljaFoto: MostPhotos

Daglilja Hemerocallis ’Crimson Pirate’

Dagliljans blomknoppar kan stekas, gärna med lite vitlök, eller ätas färska. De utslagna blommorna kan användas som dekoration i sallad. Du kan också fritera blommorna och servera dem med riven parmesan.


TemyntaTemyntaFoto: MostPhotos

Temynta Monarda ’Cambridge Scarlet’

Temyntans blad kan användas färska eller torkade till te. Du kan också blanda de färska bladen i en sallad. Även blommorna är ätliga och blir dekorativa på bakverk.

Pollinerarväxt


Flikbladig blodfläderFlikbladig blodfläderFoto: Shutterstock

Flikbladig blodfläder Sambucus nigra ’Black Lace’

Både blommor och bär av blodflädern är ätbara och kan användas till mycket. Att koka saft är det vanligaste, men fläder är också en fin smaksättare i efterrätter, drinkar och te. Saft kokad av blodfläder ger ljust rosa färg.


MullbärMullbärFoto: MostPhotos

Mullbär Morus ’Mulle’

Mullbärens svarta bär är ätliga, söta och aromatiska och fulla av nyttigheter: proteiner, järn, kalcium och C-vitamin. Mullbär är godast att äta direkt från trädet, men de kan också torkas och
får då en fylligare smak.


Blå bolltistelBlå bolltistelFoto: MostPhotos

Blå bolltistel Echinops ’Veitch Blue Ritro’

Blå bolltistel är inte ätlig, men ändå värdefull i köksträdgården eftersom humlor älskar den.

Pollinerarväxt


TuvrörTuvrörFoto: Shutterstock

Tuvrör Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’

Detta prydnadsgräs är inte ätligt, men det fyller många andra funktioner i köksträdgården. De stiliga vipporna är vackra både på sommaren och vintern, och blir även boplatser och skydd för insekter, fåglar och andra smådjur. Vippornas frön ger mat, och gräsets strån är utmärkt häckningsmaterial. På våren klipper vi bort det torra gräset och återanvänder det till marktäckning för parklekens odlingar och som material till biholkar.

Senast uppdaterad: 5 juli 2023