Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Höglundaparken

Höglundaparken är Jordbros ”gröna lunga” och en del av ett längre grönstråk mellan Västerhaninge och Handen. Höglundaparken är en populär mötesplats och här är det nästan alltid folk i rörelse. Man leker, umgås, eller bara passerar igenom. Parkens stora gräsytor inbjuder till umgänge, utflykt och bollspel. Här finns parklek, Höglundabadet och en konstgräsplan. I parken hittar man också många olika sittplatser och umgängesytor och en nyanlagd köksträdgård finns vid sidan av grillplatserna i parken.

Höglundaparken

Parken är klar efter två års upprustningsarbete. Ett arbete som utgått från de önskemål och förbättringsförslag som inkom under 2019 från invånare och verksamheter i området som deltog i medborgardialogen Nyfiken park.

I parken har lekplatsen och sandleken rustats upp och kompletterats med grävskopor och lekbuskage och ramats in med ett staket mot gång- och cykelvägen. Parken har fått flera nya sittplatser runt om, både platser för att umgås många tillsammans men även för att mer avskilt äta eller ta en fika runt bord eller i solsoffor eller hammock. Eller varför inte på en bänk under en ståtlig trädkrona.

Intill den nya köksträdgården som med sina planteringar med ätbara växter och kryddor inbjuder till smak- och doftupplevelser finns också samlingsplatser med sittmöbler och grillar anlagda.

Ett trettiotal olika sorters träd och buskträd har planterats i parken för att ge härlig grönska, blomning, ståtliga träd och mångfald under många år framöver. Ek, magnolia, valnöt, prydnadskörsbär och silverlönn är några av arterna. Även den biologiska mångfalden har fått hjälp på traven genom att befintlig och ny växtlighet tillsammans skapar föda, pollineringsmöjligheter och bo- och häckningsplatser för insekter, fåglar och andra djur.

Ta en titt in i Höglundaparken - Jordbros populära och välanvända utevardagsrum!


Höglundaparkens historik

Jordbro ritades och planerades av Eglers stadsplanebyrå. Konceptet utgick från en idé om ”den böljande staden”. Genom att variera husens höjder skulle området upplevas att bölja fram, i stället för centrera höghusen i mitten. De första bostäderna var inflyttningsklara 1965.

Höglundaparken skapades av ett stort grönområde som sparades i mitten av bebyggelsen, och var tänkt som en oas för invånarna. I Höglundaparken finns en stor sten, med kung Carl Gustav och drottning Silvias signaturer. Det är ett minne från 1995 då kungaparet besökte Jordbro på sin Eriksgata.

Senast uppdaterad: 29 september 2023