Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Daglilja och myskmadra

Här hittar du information om trädgårdsnäva, amerikanskt hönsbär, myskmadra, daglilja, funkia, strutbräken, liten rosenkvitten, månadssmultron och fjärilsranka som alla har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda. Här finns också prydnadsgräset tuvrör som inte är ätlig men som är ett viktigt inslag i en trädgård då det ger boplatser och skydd för insekter, fåglar och andra smådjur.

Kollage av blommande växter och blommor Foto: Haninge kommun

Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?

Nedan finns information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbär.


TrädgårdsnävaTrädgårdsnävaFoto: Shutterstock

Trädgårdsnäva Geranium ’Rozanne’

Trädgårdsnävans blommor är ätbara och rika på nyttiga antioxidanter – använd dem för att dekorera din sallad.

Pollinerarväxt


Amerikanskt hönsbärAmerikanskt hönsbärFoto: MostPhotos

Amerikanskt hönsbär Cornus canadensis

Amerikanskt hönsbär har ätliga röda bär. Eftersom de innehåller mycket pektin passar de bra att koka sylt på.


MyskmadraMyskmadraFoto: MostPhotos

Myskmadra Galium odoratum

Myskmadrans blad är en fin smaksättare i små mängder. Skörda dem innan midsommar och tillsätt några blad i glass, sorbet, cheesecake eller fruktsallad. Du kan också lägga torkade knippen av myskmadra i linneskåpet – förutom att de doftar gott så har de en viss förmåga att hålla mal borta.


DagliljaDagliljaFoto: MostPhotos

Daglilja Hemerocallis ’Crimson Pirate’

Dagliljans blomknoppar kan stekas, gärna med lite vitlök, eller ätas färska. De utslagna blommorna kan användas som dekoration i sallad. Du kan också fritera blommorna och servera dem med riven parmesan.


FunkiaFunkiaFoto: MostPhotos

Funkia Hosta sieboldiana ’Elegans’

Funkians alla delar är ätliga. Späda blad, skott och blommor kan ätas råa. Blommorna är goda och dekorativa i en sallad. Du kan också koka späda skott och servera med olivolja och salt. Skotten är mjälla med en tydlig smak av sparris, följt av en liten angenäm beska.


StrutbräkenStrutbräkenFoto: MostPhotos

Strukbräken Matteuccia struthiopteris

De späda, knutna skotten av strukbräken är ätbara och passar att koka, steka eller woka ihop med vårlök – riv lite parmesan över. Skörda de unga, fortfarande ihoprullade bladen. Så snart skotten börjar rulla ut sig blir de sega, trådiga och bittra i smaken.


Liten rosenkvittenLiten rosenkvittenFoto: Shutterstock

Liten Rosenkvitten Chaenomeles japonica

Liten rosenkvitten har ätliga frukter som är äppellika och starkt gulfärgade. Fruktköttet är syrligt men kan användas till marmelad, sylt, saft och gelé. Fåglar tycker om frukterna, och det torniga, utbredda grenverket ger ett bra skydd för småfåglar.


MånadssmultronMånadssmultronFoto: Shutterstock

Månadssmultron Fragaria vesca ’Rügen’

Månadssmultron är goda att äta direkt. Du kan dessutom använda de späda och unga bladen som ingrediens i örtte eller grönsakspaj.


FjärilsrankaFjärilsrankaFoto: Shutterstock

Fjärilsranka Schisandra chinensis

Fjärilsrankan får små vita, citrondoftande blommor i maj–juni. De ätliga frukterna växer i röda klasar och innehåller mycket C- och E-vitamin. Använd frukterna till sylt och marmelad, och de unga bladen och skotten till te.


TuvrörTuvrörFoto: Shutterstock

Tuvrör Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’

Detta prydnadsgräs är inte ätligt, men det fyller många andra funktioner i köksträdgården. De stiliga vipporna är vackra både på sommaren och vintern, och blir även boplatser och skydd för insekter, fåglar och andra smådjur. Vippornas frön ger mat, och gräsets strån är utmärkt häckningsmaterial. På våren klipper vi bort det torra gräset och återanvänder det till marktäckning för parklekens odlingar och som material till biholkar.

Senast uppdaterad: 5 juli 2023