Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Bär och apel

Här hittar du information om bärhäggmispel, svartaronia, körsbärskornell och bukettapel som alla har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda.

Kollagebild av olika bär Foto: Haninge kommun

Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?

Nedan finns information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbär.


BärhäggmispelBärhäggmispelFoto: Shutterstock

Bärhäggmispel Amelanchier alnifolia

Bärhäggmispelns bär kan ätas färska direkt från busken, alternativt torkas eller kokas till gelé, sylt, saft eller sirap. Du kan också använda bären som fyllning i pajer och bakverk. Bladen fungerar bra som te.


SvartaroniaSvartaroniaFoto: MostPhotos

Svartaronia Aronia melanocarpa ’Glorie’

Svartaronians bär är rika på antioxidanter och passar till sylt, saft eller marmelad.


KörsbärskornellKörsbärskornellFoto: MostPhotos

Körsbärskornell Cornus mas

Körsbärskornellens bär och blommor är ätliga. Bären mognar i början av hösten och ska skördas när de är röda. Godast är bären tillagade i juice, sylt eller fruktläder – en sorts naturgodis som görs av torkad fruktpuré. Du kan också lägga bären i saltlag och äta dem som oliver. De är nyttiga och innehåller mycket C-vitamin, kalcium och magnesium. Använd blommorna till att dekorera en sallad.


BukettapelBukettapelFoto: Shutterstock

Bukettapel Malus toringo var. Sargenti fk Eskilstuna

Bukettapeln har små orangeröda frukter som är ätliga och sitter kvar länge på hösten. Använd frukterna till gelé. Det spärriga grenverket ger bra skydd för fåglar, som även uppskattar frukterna.

Senast uppdaterad: 5 juli 2023