Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Träningsanläggningar i Haninge tar ställning mot dopning

Bruket av anabola steroider har ökat och polisen ser en tydlig koppling till organiserad brottslighet och narkotikaanvändning. 9-15 oktober kommer anslutna träningsanläggningar i Haninge att manifestera mot dopning med metoden "100% Ren hårdträning".

Man sitter på bänk i gym och lyfter en hantel Foto: Mostphotos.com

Användandet av förbjudna dopningspreparat som anabola steroider har ökat i Sverige och i motsats till vad många tror är dopning i första hand inte ett idrottsrelaterat problem.

Myndigheter vet att tiotusentals svenskar årligen tar anabola steroider. Ytterst få i denna grupp sysslar med elitidrott. Det rör sig ofta om motionärer på gym som snabbt vill bygga muskler av estetiska skäl. Bruket skär genom alla ålders- och socioekonomiska grupper och finns därför i stort sett överallt – även här i Haninge.

Dopning med anabola steroider är förbjudet och polisen ser en tydlig koppling till organiserad brottslighet, narkotikaanvändning och våldsbrott.

Drygt 600 träningsanläggningar i landet arbetar mot dopning med metoden ”100% Ren Hårdträning”. Metoden bygger på utbildning av gympersonal och samverkan mellan olika aktörer, bland annat polisen. Kommunens trygghetsskapande arbete syftar till att minska användandet av narkotika i träningsmiljöer.

Dopning drabbar inte bara den som använder preparaten, utan också närstående i form av psykisk ohälsa och våld i nära relation.

- Träningsanläggningar ska vara trygga och drogfria arenor så vårt mål är att samtliga anläggningar i Haninge ska arbeta med metoden 100% Ren hårdträning, säger Inger Dahlberg, samordnare drogprevention i Haninge kommun.

Öppenvård beroende och behandling för vuxna

Hjälp vid våld i nära relation

MiniMaria Haninge

Läs mer om 100% Ren Hårdträning här

 

Träningsanläggningar i Haninge som gått med i 100% Ren hårdträning

  • Core Gym Club i Tungelsta, Västerhaninge och Vega
  • TML Crossfit
  • Nordic Wellness Haninge, Port 73 och Najaden, Handen
  • Haninge Hälsostudio i Jordbro
  • STC i Haninge
  • Friskis och Svettis
  • Actic Torvalla
  • MedFit Haninge

Senast uppdaterad: 3 oktober 2023