Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Prisutdelning för köksträdgården i Jordbro

Köksträdgården i Jordbro vann Haninge arkitekturpris 2023. Jordbroborna önskade en större mötesplats och fick en grön, lummig, surrande köksträdgård, ett ”kök och vardagsrum” där samvaro, vistelse, ätliga växter, bär och frukt är det centrala.

Den 13 december delades Haninge arkitekturpris 2023 ut på stadsbyggnadsnämndens sammanträde till Sofia Andersson, landskapsarkitekt, Maria Andersson, parkingenjör och Petra Lindvall, stadsträdgårdsmästare i Haninge kommun. Tillsammans skapade de köksträdgården i Jordbro med kollegorna på avdelningen för park och teknik på Haninge kommun.  

Hur känns det att kommunens invånare röstat fram ert projekt köksträdgården? 

– Det känns jättebra att en offentlig plats lyfts i det här sammanhanget. Att så många röstat på köksträdgården gör det extra kul och blir ett kvitto på att vi jobbar med rätt saker. Syftet med köksträdgården var att skapa en grön, lummig mötesplats, ett ”kök och vardagsrum” där samvaro, vistelse, ätliga växter, bär och frukt är det centrala. En plats som bidrar till den biologiska mångfalden genom pollinerarvänliga växter och buskar som ger mat och skydd för fåglar, säger Petra Lindvall, stadsträdgårdsmästare.

Varför just en köksträdgård i Höglundaparken i Jordbro? 

– Det startade 2019 då vi frågade Jordbroborna hur de ville utveckla ”sin park" genom vårt dialogkoncept för utveckling av parker, Nyfiken park. Många lyfte fram att parken är en viktig oas i Jordbro, det är här man träffas. Man önskade en större mötesplats med grillmöjligheter och odling. Därför ville vi skapa ett uterum, en välkomnande mötesplats, med kök och vardagsrum där samvaro, vistelse och mat är centralt, berättar Sofia Andersson, landskapsarkitekt.  

Med arkitektonisk inspiration från popup-parken på Poseidons torg och med enkla material - stenmjöl, betong, trä och återanvänd gatsten fick platsen sin form. Därefter fylldes köksträdgården med mängder av växter.  

Vilka växter hittar vi i köksträdgården?

– Vid en första anblick är det traditionella trädgårdsväxter som möter besökaren, men köksträdgårdens växter har en ”superkraft”, de flesta av dem har ätliga delar så som blad, blommor eller knoppar. Här finns allt från aromatiska örter, ärtiga blad, kryddiga blommor, söta bär och frukter, berättar Maria Andersson, parkingenjör. 
– Vi tänker att köksträdgårdens växter främst ska krydda och piffa maten som tillagas och grillas på platsen; salvia till kycklingen, kantlök till salladen, nävans blomblad till efterrätten och temyntans blad till värmande te. Frukt från rosenkvitten kan bli marmelad och bär från aronian kan kokas till saft. 

Köksträdgårdens växter blommar också vackert, här hämtar pollinerande insekter pollen och nektar från blommorna och bidrar till den biologiska mångfalden. Buskarna med frukt och bär ger mat och skydd för fåglar. Av prydnadsgräset tuvrör, som inte går att äta, görs insektsbon och täckmaterial till odlingar. 

Hur har köksträdgården tagits emot av Jordbros invånare? 

– Mycket bra! Köksträdgården har blivit en plats för umgänge och gemenskap. Det är ofta människor där. En tjej tyckte att det borde finnas fler likadana platser, så att alla som till exempel vill ha en studentmottagning får plats, det gjorde oss extra glada, berättar Petra. 

Vilka planer har ni fortsatt för köksträdgården i Jordbro? 

Till våren sätter vi upp skyltar om växterna och tips på hur man använder dem. Vi vill också anordna fler arrangemang på platsen, avslutar Maria. 

Läs mer om köksträdgården och dess blommor


Projektet väcker uppmärksamhet

Köksträdgården på mässan Nordiska trädgårdar

– Under mässan Nordiska trädgårdar 2023  i april i våras medverkade vi med ”två spadtag” från köksträdgården i Jordbro i Earth Square Meters monter. Earth Square Meter är en kampanj som handlar om att göra om en hårdgjord yta eller icke blommande yta till en plats som blommar och bidrar med pollen och nektar. Vi fick fin uppmärksamhet och många ville komma till köksträdgården i Jordbro och titta, berättar Petra. 

Foto: Haninge kommun

Blommig frukost i köksträdgården för aktörer inom park och trädgård

Projektet anordnade en blommig frukost med föredrag i köksträdgården i Jordbro för ett trettiotal trädgårdsjournalister och andra aktörer inom park och trädgård. Där bjöds det på smaker från trädgården och berättade om projektet. 

Förutom ett uppslag i Mitt i Haninge kommer bland annat artiklar i Tidskriften Landskap, Tidningen Utemiljö, Allt om trädgård och Koloni nu till våren. 

Länk till nyheten om Blommig frukost

Personer skymtar fram bakom blommorFoto: Haninge kommun

Senast uppdaterad: 19 december 2023