Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Blommig frukost och föreläsning i köksträdgården i Jordbro

– Ett renoveringsobjekt med potential har blivit en plats med öppen planlösning och fin kontakt mellan inne och ute – så sammanfattar Petra Lindvall, stadsträdgårdsmästare, Sofia Andersson, landskapsarkitekt och Maria Andersson, parkingenjör i Haninge kommun, arbetet med att skapa köksträdgården i Jordbro.

I fredags morse bjöd de på en blommig frukost och föredrag i köksträdgården i Jordbro för ett trettiotal trädgårdsjournalister och andra aktörer inom park och trädgård. Petra, Sofia och Maria berättade om projektet kring köksträdgården – om allt från starten med medborgardialog tillsammans med Jordbros invånare för att ta reda på vad man vill utveckla på platsen, till vikten att genom växtvalet i köksträdgården både bidra till biologisk mångfald och till social gemenskap.

köksträdgården i Jordbro står i full blomFoto: Haninge kommun

Köksträdgården har blivit en plats för umgänge och gemenskap. Ett uterum i form av en välkomnande mötesplats med kök och vardagsrum där samvaro, vistelse och mat är mycket centralt.

Blommor i rött och lila i rabatt i köksträdgården i JordbroFoto: Haninge kommun

Det varierande växtvalet med träd, buskar, klätterväxter och perenner bidrar med blomning som lockar bin och humlor, ger söta bär och frukt. Växtvalet lockar dessutom till varierande användningsområden inom matlagningen där knoppar, blad och blommor kan förädlas till smakrika rätter.

Läs mer om köksträdgården i Jordbro

Senast uppdaterad: 29 augusti 2023