Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tack för hjälpen med utvecklingen av Höglundaparken

Vi vill med denna härliga återblick till sommaren i Höglundaparken tacka er Jordbrobor för er värdefulla hjälp i utvecklingen av parken. Den står sedan försommaren klar efter två års upprustningsarbete. Ett arbete som utgått från inkomna önskemål och förbättringsförslag från invånarna som under 2019 deltog i medborgardialogen Nyfiken park.

Flygvy över köksträdgården i Höglundaparken i Jordbro Köksträdgården i Höglundaparken Foto: Lars Bredenberg

Parken som fungerar som ett extra vardagsrum för Jordbroborna har efter inkomna önskemål fått nya sittplatser och umgängesytor, även grillplatser och en fin köksträdgård har installerats. I köksträdgården hittas ätbara växter och kryddor för användning i matlagningen.  

– Under dialogen vi hade 2019 inkom önskemål om mer odling och blommor. Fler sittplatser och fler grillar. Så då gjorde vi ett hopkok och skapade den här fantastiska platsen som är som ett kök i parken, berättar Petra Lindvall, stadsträdgårdsmästare i Haninge kommun. 

Vidare har omkring 30 olika sorters träd och buskträd planterats i parken. Ek, magnolia, valnöt, prydnadskörsbär och silverlönn är några av arterna. Dessa kommer ge härlig grönska, blomning, ståtliga träd och mångfald under många år framöver. Växtligheten i sin tur kommer att ge föda, pollineringsmöjligheter och bo- och häckningsplatser för insekter, fåglar och andra djur som bidrar till och ökar den biologiska mångfalden. 

Ny offentlig konst har installerats i parken, bland annat Soltemplet av Ruben Wätte som ligger uppe på kullen i parken. Även konstverket Atriumgård som tidigare stod vid Jordbromalmsskolan har flyttats in i parken.  

Letar man ordentligt i skogsdungen så kan man hitta djursiluetter i kortenplåt av ekorre, skogsödla, rådjur, rödräv och hare i naturlig storlek. Och alldeles intill djuret finns en faktaskylt för att lära mer om djuret. 

Välkommen till Höglundaparken i Jordbro – en del av det goda livet i Haninge

Mer information om Höglundaparken

Till artikel kring invigningen av Köksträdgården i parken

Offentlig konst i Jordbro

Mer om dialogkonceptet Nyfiken park som används för utveckling av parker och lekplatser i kommunen

Lyssna på inslag om köksträdgården i Höglundaparken på Radio Stockholm P4 med Petra Lindvall, stadsträdgårdsmästare i Haninge kommun

Senast uppdaterad: 18 oktober 2022