Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Invigning av Höglundaparkens köksträdgård – en ätbar del av parken

På lördag den 18 juni inviger vi en ny mötesplats i Höglundaparken i Jordbro – Höglundaparkens köksträdgård. Här finns mängder av växter med olika växtsätt, färg, form och doft med olika delar som är ätbara, goda och vackra som kan skördas och förädlas till smakrika maträtter. De ätbara växterna och bären lockar även till sig pollinerande insekter som humlor och bin som hjälper till att bidra till den biologiska mångfalden.

Delar av köksträdgården i Höglundaparken i Jordbro Köksträdgården i Höglundaparken i Jordbro Foto: Mariana Vodovosoff

Höglundaparkens köksträdgård – en ätbar del av parken

Invigningen av köksträdgården sker på lördag den 18 juni kl 12.30 i Höglundaparken av Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande och av Anna W Haapaniemi, stadsbyggnadsdirektör i Haninge kommun.

Under dagen pågår också Birger Jensen Fotbollscup.

Dagsprogram för lördag den 18 juni

  • Kl 10.00: Start av Birger Jensen Fotbollscup med invigning av minneskylt för Birger Jensen
  • Kl 12.30: Invigning med musikinslag av Höglundaparkens kökträdgård – en ätbar del av parken. Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande inviger tillsammans med Anna W Haapaniemi, stadsbyggnadsdirektör Haninge kommun.
  • Kl 13.15: Fotbollscupen fortsätter och grillarna startas upp
  • Kl 16.00-18.00: Prisutdelning i fotbollscupen och lördagshäng med Dj-musik!

Höglundaparken är nu klar

Petra Lindvall, stadsträdgårdsmästare i Haninge kommun – vi vet att ni under två års tid rustad upp parken och att den nyss blivit klar, berätta vad ni har gjort.
– Ja det stämmer. Vi vill att alla som bor, arbetar och besöker Haninge trivs i och använder våra parker. Genom konceptet Nyfiken park frågade vi 2019 Jordbroborna hur de ville utveckla ”sin park" Höglundaparken, som är ett värdefullt vardagsrum och en populär mötesplats i Jordbro.

Utifrån de synpunkter som vi fick in har vi bland annat anlagt en stor samlingsplats med sittmöbler och grillar. Vid grillarna finns också en köksträdgård med planteringar som innehåller ätbara växter och kryddor för smak- och doftupplevelser som kan tas till vara och användas i matlagningen. Och det är den vi inviger nu på lördag den 18 juni.

Vi har även planterat omkring 30 olika sorters träd och buskträd här och var i parken. Dessa kommer ge härlig grönska, blomning, ståtliga träd och mångfald under många år framöver. Ek, magnolia, valnöt, prydnadskörsbär och silverlönn är några av arterna. Den befintliga och nya växtligheten ger i sin tur föda, pollineringsmöjligheter samt bo- och häckningsplatser till insekter, fåglar och andra djur och bidrar till den biologiska mångfalden.

Parken har även på andra håll fått flera nya sittplatser så man kan sitta många tillsammans eller mer avskilt för att äta eller fika vid olika bord, njuta avslappnat tillbakalutad i en solsoffa eller hammock eller på en bänk under en ståtlig trädkrona.

Jag vet att det under sommaren också planeras för söndagshäng i parken med picknick, skön musik och aktiviteter, så håll ögon och öron öppna, avslutar Petra.

Varmt välkommen till Höglundaparken för att njuta av det goda livet med härliga smaker och dofter!

Läs mer om Höglundaparken

Senast uppdaterad: 14 juni 2022