Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Val i kommunen

På dessa sidor finner du information om val i kommunen. Det senaste allmänna valet var den 9 juni 2024 då det var val till Europaparlamentet.

Foto: Mostphotos

Val till Europaparlamentet 9 juni

Att rösta är en demokratisk rättighet som alla svenska medborgare som fyllt 18 år har. Genom att rösta i EU-valet är du med och formar den europeiska demokratin. 

I valet väljer EU-medborgarna de representanter som ska vara ledamöter av Europaparlamentet. Europaparlamentet är världens enda direktvalda parlament med medlemmar från flera länder. Dess ledamöter företräder EU-medborgarnas intressen på europeisk nivå och beslutar bland annat om EU:s budget och lagar som ska gälla för alla EU:s medlemsländer.

Här kan du läsa mer om EU-valet och resultaten.

Valresultat efter 2022 års val till kommunfullmäktige

Efter valet den 11 september 2022 beslutade kommunfullmäktige om vilka som ska styra kommunen fram till nästa mandatperiod (valperiod). Den 12 december 2022 valde kommunfullmäktige Sven Gustafsson (M) till kommunstyrelsens ordförande, KSO.

Den politiska ledningen i Haninge kommun, med Sven Gustafsson (M) som KSO, utgörs av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Konstellationen kallar sig för Haningealliansen och tillträdde den 1 januari 2023.

Val till kommunfullmäktige i haninge

Alla som bor i Haninge kommun betalar kommunalskatt varje månad. Tillsammans med avgifter och statsbidrag finansierar kommunalskatten kommunens verksamhet och de tjänster kommunen erbjuder. Kommunen har en viktig roll i att utveckla samhället och med att bygga upp de tjänster och den service du som invånare möter i din vardag. Det kan du vara med och påverka om du röstar i kommunalvalet.


KONTAKT

Förtroendevalda i Haninge

ALLMÄNNA VAL

Val till riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige sker vart fjärde år och val till Europaparlamentet sker vart femte år. Det är kommunens uppgift att arrangera valen.

På Valmyndighetens hemsida finns till exempel filmer om det svenska valsystemet, frågor och svar samt information på andra språk

Valmyndigheten

VALKANSLIET

Telefon: 08-606 82 00
val@haninge.se

Valkansliets telefontider

Helgfri måndag–fredag: kl. 09.00–15.00

Senast uppdaterad: 10 juni 2024