Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Val i kommunen

På dessa sidor finner du information om val i kommunen. Nästa allmänna val hålls den 9 juni 2024. Då är det val till Europaparlamentet.

Foto: Mostphotos

Val till Europaparlamentet 9 juni

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. I valet väljer EU-medborgarna de representanter som ska vara ledamöter av Europaparlamentet. Europaparlamentet beslutar bland annat om EU:s budget och lagar som ska gälla för EU:s medlemsländer.

Vill du vara röstmottagare i Europaparlamentsvalet?

I Haninge kommun finns det 49 valdistrikt och ett antal förtidsröstningslokaler.

Som röstmottagare tar du emot och räknar röster och bidrar till att valet genomförs på ett rättssäkert sätt. Du behöver inte bo i Haninge kommun för att vara röstmottagare här. Du får ett skattepliktigt arvode för ditt uppdrag.

Välkommen att läsa mer om vad det innebär att vara röstmottagare och anmäl ditt intresse på haninge.jobbaival.se.

Valresultat efter 2022 års val

Efter valet den 11 september 2022 har kommunfullmäktige beslutat om vilka som ska styra kommunen fram till nästa mandatperiod (valperiod). Den 12 december valde kommunfullmäktige Sven Gustafsson (M) till kommunstyrelsens ordförande, KSO.

Den nya politiska ledningen i Haninge kommun, med Sven Gustafsson (M) som KSO, utgörs av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Konstellationen kallar sig för Haningealliansen och tillträdde den 1 januari 2023.

Val till kommunfullmäktige i haninge

Alla som bor i Haninge kommun betalar kommunalskatt varje månad. Tillsammans med avgifter och statsbidrag finansierar kommunalskatten kommunens verksamhet och de tjänster kommunen erbjuder. Kommunen har en viktig roll i att utveckla samhället och med att bygga upp de tjänster och den service du som invånare möter i din vardag. Det kan du vara med och påverka om du röstar i kommunalvalet.


KONTAKT

Förtroendevalda i Haninge

Valkansliet
Telefon: 08-606 82 00
val@haninge.se

ALLMÄNNA VAL

Val till riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige sker vart fjärde år och val till Europaparlamentet sker vart femte år. Det är kommunens uppgift att arrangera valen.

På Valmyndighetens hemsida finns till exempel filmer om det svenska valsystemet, frågor och svar samt information på andra språk

Valmyndigheten

Senast uppdaterad: 26 mars 2024