Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Matsvinn - nej inte hos oss!

Enligt Livsmedelsverket slänger vi 1,2 miljoner ton matavfall varje år i Sverige. Mycket av det är oundvikligt matavfall (till exempel ben och äggskal) men en stor del är också onödigt matavfall, så kallat matsvinn.

Matsvinn Foto: Carolina Ståhlberg

Matsvinn är mat som kastas fast den egentligen skulle kunnat ätas upp. I restauranger och storhushåll finns det två sorters matsvinn: kökssvinn och tallrikssvinn. Kökssvinn kan vara mat som tillagas men som inte går åt och därför kastas. Tallrikssvinn är mat som lagts upp på tallriken men som inte äts upp och därför kastas.

Matsvinn påverkar miljön och ekonomin

Matsvinn är inte bara dåligt för vår ekonomi utan det påverkar också vår miljö väldigt negativt. Enligt Livsmedelsverket står produktion av mat för cirka 15 procent av alla växthusgasutsläpp. Matproduktion sprider gifter, kräver mycket vatten, orsakar övergödning och försurning av mark och sjöar. Så att kasta mat som producerats är absolut inte hållbart, då har användningen av alla resurser och påverkan på miljön skett helt i onödan.

Matavfall i Haninges måltidsverksamhet blir biogas

Trots att matavfallet från Haninges måltidsverksamheter samlas in och rötas vid Södertörns anläggning för biogasproduktion och inte bara kastas, är det betydligt bättre för miljön att minska matsvinn och matproduktion än att använda matrester till biogas. Ur klimatsynpunkt är det cirka 10 gånger mer effektivt att förebygga matavfall än att använda matavfallet för biogasproduktion.

Mindre matsvinn ger möjlighet att köpa in fler ekologiska livsmedel

I skolrestaurangerna är vi måna om miljön och vi jobbar aktivt för att minska matsvinnet både i köken och i matsalarna. Mindre matsvinn ger oss också möjligheter och resurser att köpa in mer ekologiska livsmedel och jobba mot kommunfullmäktiges mål om minst 50 procent ekologiska livsmedel i kommunens verksamheter år 2018.

Läs här hur vi jobbar med kökssvinn

Läs här hur vi jobbar med tallrikssvinn

Senast uppdaterad: 30 december 2022