Skydda dig mot bedrägerier
Bedrägeribrott mot utsatta grupper som äldre och personer med funktionsnedsättning har ökat. I det lokala brottsförebyggande arbetet samarbetar Haninge kommun och lokalpolisen i Haninge/Nynäshamn för att återkommande informera om hur du kan skydda dig, dina ägodelar och din privata information.
Haninge kommun och lokalpolisområde Haninge/Nynäshamn har sedan mars 2022 en samverkansöverenskommelse med syfte är att stärka samarbetet mellan kommunen och polisen samt ha fokus på trygghet och minskad brottslighet genom att förebygga brott.
I överenskommelsen finns flera strategiskt prioriterade områden, varav ett är ”Särskilt utsatta brottsoffer”. I den kategorin ingår brott mot äldre och personer med funktionsnedsättning och då bland annat bedrägeribrott. Äldre och personer med intellektuell funktionsnedsättning är särskilt sårbara för brott där gärningspersoner utnyttjar såväl fysisk som psykisk svaghet samt bristande digitala kunskaper. Här samlar vi några tips för att skydda dig eller din närstående mot bedrägerier.
Var uppmärksam på:
- Falska telefonsamtal. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
- Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
- Skaffa en nummerpresentatör till din telefon. Var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
- Be att få återkomma. Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
- Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.
- Ha ytterdörren låst när du är hemma. Då kan ingen ta sig in utan att du märker det.
- Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
- Skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara inte koden tillsammans med bankkortet.
Misstänker du bedrägeri?
Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.
Läs mer om hur du skyddar dig mot mot bedrägerier på Polisens webbplats.
Senast uppdaterad: 5 juli 2024