Öppna förskolan i Haninge

Öppna förskolan är en mötesplats och finns för familjer som är hemma med barn under dagtid. Här får barnen uppleva spännande möten och glädje genom sång, rörelse och skapande verksamhet.

Litet barn med ett gosedjur i handne Foto: Elizaveta Pronina

Begränsad verksamhet på Öppna förskolan

Regeringen har fattat beslut om att det som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Syftet är att motverka smittspridningen av covid-19. Utifrån detta så har det beslutats att Öppna förskolan ska förlägga all verksamhet utomhus under perioden 25 november – 23 december.

Restriktionerna på max åtta personer innebär att ni som besökare måste anmäla er via telefon när ni har tänkt att delta i verksamheten. Detta för att vi ska kunna säkerställa att vi blir en mindre grupp som träffas samtidigt. Anmälan görs på morgonen samma dag mellan 8:30-9:00 på telefon 08-6067278.

Precis som tidigare så gäller det att både ni vuxna och alla barn som deltar vi våra aktiviteter är symtomfria och att vi alla håller avstånd. Vi hoppas på förståelse och gott samarbete med er föräldrar under den här perioden och så håller vi tummarna att situationen ser bättre ut 2021.

Vi kommer att bli mer rörliga och träffas på olika platser. Därför tas ordinarie schema bort och vi meddelar vecka för vecka hur dagarna kommer att se ut.

Trygghet, kreativitet och pedagogik i en lekfull miljö

Öppna förskolan är en mötesplats och finns för familjer som är hemma med barn under dagtid. Barnen ska vara mellan 0-5 år och inte vara inskrivna i ordinarie barnomsorg, exempelvis förskola eller familjedaghem. Här är du delaktig i ditt barns utveckling och lärande då ni tillsammans utforskar vår miljö. På öppna förskolan får du en möjlighet att dela dina tankar och funderingar om föräldraskap tillsammans med andra vuxna och personal. Verksamheten leds av förskollärare tillsammans med dig som vårdnadshavare.

Vad som gäller inför besök hos oss i våra lokaler:

 • Välkommen om du/ditt barn är helt friskt. Vid minsta förkylningssymtom stannar man hemma.
 • Vår verksamhet riktar sig till barn som inte deltar i någon form av barnomsorg så som förskola eller familjedaghem. För att hålla nere besöksantalen får syskon som deltar i ordinarie barnomsorg endast följa med på våra utedagar.
 • Innan besök hos oss tvättar man händerna noggrant med tvål och vatten strax innan man går in i lokalen.
 • Vi håller avstånd och sprider ut oss i lokalerna när vi träffas inne på öppna förskolan.
 • När lokalen börjar bli full så kommer personal att påtala detta och alla besökare måste vänligen respektera eventuella lösningar av situationen.
 • Vi kommer inte att hålla några samlingar inomhus då vi inte kan säkerställa avstånden. Utomhus kommer vi att fortsätta med våra samlingar/sångstunder.

Aktiviteter på öppna förskolan

På öppna förskolan får barnen uppleva spännande möten och glädje genom sång, rörelse och skapande verksamhet. Här kan du och ditt/dina barn ha lekstunder tillsammans, samtidigt som det lilla barnet får utforska miljön utanför hemmet med tryggheten av dig vid sin sida. I vår ateljé kan ni få arbeta med lera, kladda med färg och pröva på andra skapande material. Ibland är vi ute och leker i närliggande parker eller i skogen. Vi månar om att alla blir väl bemötta och vi vill att vi tillsammans skapar ett tillåtande klimat.

Olika sorters riktade öppettider och gruppverksamheter erbjuds föräldrar och barn utifrån önskemål och behov (ibland med föranmälan).

Läs mer om vår uteverksamhet

Läs mer om sångstunden

Våra föräldrautbildningar

Spädbarnsmassage

Här tänker vi på varandra

För att alla ska trivas och må bra hos oss så hjälps vi alla åt för att skapa en välkomnande atmosfär. När ni är på öppna förskolan så ber vi er att:

 • Inte använda starka dofter och parfymer
 • äta och dricka vid matborden
 • Låta mobiltelefonen vila i väskan eller i fickan
 • Städa och plocka undan efter er innan ni går hem
 • Ha roligt och umgås

När det är babyöppet så välkomnar vi endast bebisar mellan 0-9 månader. Detta för att förälder och barn ska få möjlighet till en lugn start i en ny miljö.

Läs mer om vad som gäller vid förkylning, magsjuka eller annan sjukdom

Var finns vi?

Vi finns i våra nyrenoverade lokaler på Rudsjöterassen 1 i Handen, intill Haninge Barnhälsovård (BVC). 

Kostar det något?

Hos oss får du möjlighet att träffa andra föräldrar och barn och delta i de aktiviteter som erbjuds. Verksamheten är kostnadsfri men lättare fika kan köpas på plats. Du får själv bestämma hur länge ni vill stanna och det är fritt att komma och gå under våra öppettider.

Hur gör jag med vagnen?

Det finns utrymme i entrén där du kan parkera din barnvagn. Ta med eget lås till vagnen.

Får jag ta med mig egen mat?

Du har möjlighet att ta med egen mat till dig och barnet. Det finns porslin och mikrovågsugn att låna. Fika finns till självkostnadspris (obs! endast kontanter).

Vi som arbetar på öppna förskolan

Vi som arbetar på öppna förskolan är förskollärarna Anna Griffiths och Kristina Nordström. Vill du komma i kontakt med oss går det bra att ringa eller maila.

Läs mer om oss som arbetar i öppna förskolan

Råd och stöd

Här träffar du förskollärare dagligen. Hos oss har du möjlighet att få stöd i föräldraskapet och råd om barns utveckling i samvaro med andra föräldrar och personal. Här kan du också få information och resurser som samhället kan erbjuda barn och barnfamiljer. Vi har ett nära samarbete med kommunens föräldrarådgivare inom föräldrastöd samt BVC och MVC.

BVC i Haninge

Haninge barnmorskemottagning

Föräldrastöd på Familjecentralen

Aktuellt

Tisdag den 24/11 Stängt hela dagen, utvecklingsdag för personalen

Vecka 48 (25-27 november) 


Onsdag  
10:00-12:00, Lek i Eskilsparken  
13:30-15:00 Öppna skogsgläntan i Rudans friluftsområde. 
 
Torsdag 
10:00-12:00, Lek vid Rudans lekplats  
13:30-14:30 Barnvagnspromenad samling vid Rudans lekplats 
 
Fredag 
10:00-12:00, Lek i Jordbro parklek 

Kontakt

Adress
Rudsjöterassen 1
136 40 Handen

Telefonnummer
08-606 72 78

Facebook

Instagram

Läs mer om oss som arbetar på öppna förskolan

Kontakt för den här sidan: utbildningsforvaltningen@haninge.se

Senast uppdaterad: 27 november 2020