Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Parkplan för Centrumparken, Västerhaninge

Centrumparken är en lummig parkyta med många stora träd. Den ligger mellan Västerhaninge bibliotek och pendeltågstation.

Centrumparken, Haninge Centrumparken, Haninge Foto: Sven Lindblad

Den gamla stationsparken lever vidare

Man kan känna tidens vingslag under de stora trädkronorna. Rester av klippta häckar påminner om de hus och trädgårdar som en gång fanns här. Slå dig ner på en av parkens fina trä(d)bänkar, tillverkade av konstnär Lennart Andersson. Bänkarna inbjuder till en stunds vila, kanske i väntan på någon, eller för att titta på dem som passerar förbi.

Centrumparken, HaningeCentrumparken, HaningeFoto: Sven LindbladFotograf: Sven Lindvall

Stämningen är magisk under den stora boken. Om hösten skimrar bladverket i guld. Flera av de stora träden i parken är belysta av ljuskonstnär Clara von Rettig.

Centrumparken, HaningeCentrumparken, HaningeFoto: Sven Lindblad
Fotograf: Tomas Södergren

Framför biblioteket kan du prata med din kompis genom underjordiska talrör. Talrören är en del av den upprustning som gjordes tillsammans med Lions 2007.

Centrumparken i framtiden

Bildmontage för Centrumparken, av Karin Mellberg.Bildmontage för Centrumparken, av Karin Mellberg.Foto: Karin Mellberg
Foto: Tomas Södergren

Med inspiration från Enköpings makalösa perenner, föreslår vi en liten fickpark som länkar samman Västerhaninge centrum med biblioteket och Centrumparken.


Centrumparkens historia

Västerhaninge stationssamhälle tillkom efter att Stockholm-Nynäs järnväg invigdes 1901. Här fanns förutom stationshus och kyrka även gästgiveri, handelsbod och apotek. Det fanns även skola, ålderdomshem och tingshus.

Vykort över Västerhaninge station (Haningearkivet)Vykort över Västerhaninge station (Haningearkivet)Vykort över Västerhaninge station (Haningearkivet)

Parken bakom Västerhaninge station 1960Parken bakom Västerhaninge station 1960
Parken bakom Västerhaninge station 1960. Än idag finns rester kvar av de gamla häckarna.

Centrumvägen framför dåvarande Västerhaninge kommunhus 1967.Centrumvägen framför dåvarande Västerhaninge kommunhus 1967.
Centrumvägen framför dåvarande Västerhaninge kommunhus 1967. Västerhaninge centrum stod klart 1969.

Det gamla kommunhuset, som nu är bibliotek, byggdes 1955.Det gamla kommunhuset, som nu är bibliotek, byggdes 1955.Det gamla kommunhuset, som nu är bibliotek, byggdes 1955.

Det gamla stationshuset i Västerhaninge revs 1974Det gamla stationshuset i Västerhaninge revs 1974Stationshuset revs 1974. Året innan hade pendeltågstrafiken startat. Ytterligare en stor ombyggnad av stationsområdet gjordes 1996.

KONTAKT

Park och teknik

För felanmälan, synpunkter och frågor


Telefonnummer: 08 - 606 53 00

Måndag-torsdag 9-12 och 13-15. Fredagar 9-12.

stadsbyggnad@haninge.se

Senast uppdaterad: 5 september 2023