Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Handen

I Handen pågår en utveckling som syftar till att stadsdelen ska gå från förort till stad år 2050. Att stadsdelen ska gå från dagens 18 000 invånare till 30 000 invånare. Staden växer genom förtätning längs befintliga gator. På så vis omvandlas storskaliga trafikmiljöer till mer intima stadsrum. Målet är att skapa en tät, blandad, sammankopplad, grön och livfull stad.

Bild av Handen. Handen Foto: Tomas Södergren

Bostad

Handen domineras av flerfamiljshus. I de norra delarna finns viss småhusbebyggelse. På Vallavägen ligger kommunens drygt 230 studentbostäder.

Allmän och kommersiell service

I centrala Handen finns bland annat kommunhus, kulturhus med bibliotek och inomhusgallerian Haninge centrum med ett 60-tal butiker, post, bank, polis, apotek, systembolag, huvudbibliotek, restauranger med mera. Ett handelsområde, beläget inom gång- och cykelavstånd, ligger i anslutning till Handens trafikplats och innefattar bland annat Biltema, Port73, Coop Forum och Ica MAXI.

Skola, barnomsorg, äldreomsorg

Handen har en väl utbyggd barnomsorg och grundskola. Här finns också Fredrika Bremergymnasiet, restaurangskola, Komvux, Kunskapslyftet, Fria gymnasieskolan och Walters gymnasium. Högskoleutbildning bedrivs av KTH med inriktning på byggnation, data och elektronik. Forskningen är inriktad på boende, inomhusklimat och belysning.

Mer information om:

Förskola och skola 

Fritidsgård

Vård- och omsorgsboende, Vallgården

Kommunikationer

Pendeltåget går fyra gånger i timmen under dagtid. Det tar 25 minuter till Stockholm central och drygt 40 minuter till Nynäshamn. Med bil tar det cirka 20 minuter till Stockholm.

Handens bussterminal ligger vid pendeltågsstationen, och en rad olika busslinjer täcker in både närområdet och grannkommunerna. Handen har ett väl utbyggt system av gång- och cykelvägar.

Senast uppdaterad: 27 januari 2021