Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tillsammans skapar vi tryggare skolvägar

Haninge kommun jobbar med Säkra skolvägar för att skapa en säker och trygg trafikmiljö runt omkring skolorna. Projektet bygger på ett samarbete mellan skolorna och kommunen. Även du som förälder kan bidra till tryggare skolvägar genom att aktivt välja smarta resval, det vill säga att gå eller cykla till skolan med ditt barn. Ju färre bilar, desto säkrare miljö.

Pappa och dotter cyklar till skolan Foto: MostPhotos

Projektet Säkra skolvägar arbetar för en tryggare trafikmiljö

Projektet arbetar både med fysiska åtgärder och beteendepåverkande åtgärder med målet att förbättra trafikmiljön kring skolorna. Samtliga åtgärder baserar sig på samarbete och dialog mellan skolorna och kommunen.

Fysiska åtgärder förbättrar trafikmiljön

Nakterhusskolan i Vega är lokaliserad i en miljö där stora bostadsområden växer fram. Detta medför en stor mängd byggtrafik i trafikmiljön runt skolan. En dialog mellan skola, föräldrar och kommunen har förts för att röna ut vad som kan och behöver göras. Ett par övergångsställen runt skolan kommer att förbättras och målas, maxhastigheten på omkringliggande gator kommer målas ut på gatorna och det kommer att monteras en digital hastighetsskylt längs med Vega allé.

Beteendepåverkande åtgärder som förbättrar trafikmiljön

Genom att jobba aktivt med beteendepåverkande åtgärder för att få barn och föräldrar att välja smarta resval, det vill säga att gå och cykla till skolan så förbättras trafikmiljön avsevärt. Ju färre bilar kring skolan, desto säkrare och tryggare trafikmiljö för barnen. Att barn som går eller cyklar till skolan dessutom presterar bättre i skolan är även det en bonus.

Exempel på beteendepåverkande åtgärder som genomförs årligen:

Trafikkalenderns gå- och cyklautmaning

Gå och cykla-utmaningen genomförs under hösten i årskurs F-6. Under två valfria veckor i september-oktober gäller det att gå och cykla till skolan så mycket som möjligt. Klassen tävlar mot andra klasser i Haninge och i hela Sverige. Fina priser står på spel. Anmälan sker senast den 18 oktober på trafikkalenderns webbplats

Bilfria veckan

Under våren genomfördes bilfria veckan på grundskolorna i kommunen. Deltagande skolor arrangerade bland annat egna cykelinspirerande aktiviteter, pratade cykelsäkerhet och ordnade med olika typer av stegräknartävlingar. Läs mer om bilfria veckan i Haninge

Här kan du läsa mer om arbetet med säkra skolvägar i Haninge kommun

Senast uppdaterad: 8 september 2021