Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Till alla föräldrar med barn i grundskolan

Denna termin blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, i och med att corona-pandemin bröt ut. Såväl skolarbetet som avslutningen av skoltiden är förändrad för de flesta. I normalfall brukar skolavslutning och studenten innebära en ökad risk för att unga ska dricka alkohol. Vi som arbetar i Haninge känner en oro för att det kan bli så även i år, trots uppmaningar om social distansering.

En blomsteräng, en kanna vatten och en lapp med ordet sommar Foto: Mostphotos

De senaste åren har vi kunnat se att allt fler ungdomar börjar dricka senare, de dricker mindre och alltmer sällan. Många ungdomar tackar idag helt nej till alkohol. Det här innebär också att allt färre ungdomar råkar ut för problem kopplade till alkohol. Denna utveckling har till stor del skett tack vare att ni föräldrar engagerar er och sätter tydliga gränser.

Ditt engagemang är viktigt

Därför vänder vi oss nu till dig och andra tonårsföräldrar i Haninge för att tillsammans med er skapa en rolig och trygg avslutning på skolåret och en så bra sommar som möjligt. Föräldrar som engagerar sig och sätter tydliga och kärleksfulla gränser har stora möjligheter att påverka sina barns val om de hamnar i situationer då de bjuds på alkohol eller droger.

Säg nej till alkohol

I Haninge tycker de allra flesta tonårsföräldrar att det är fel att ge sina ungdomar alkohol. Och även om det fortfarande förekommer, så är det få ungdomar som får alkohol av sina föräldrar. Vi vill därför helt enkelt uppmuntra dig att fortsätta stå på dig i frågan eftersom det hjälper din tonåring att göra kloka val.

Prata med din tonåring

En nära relation mellan dig och din tonåring skapar bra förutsättningar för fina samtal – då kan ni skapa en gemensam överenskommelse om att det faktiskt inte är okej att tonåringar röker, dricker alkohol eller testar cannabis. Här har vi tre enkla tips på vad du som förälder kan göra för att du och din tonåring ska nå varandra.

  1. Visa intresse
  2. Berätta att du bryr dig
  3. Undvik förhörsmetoder

Skolavslutning 2020

Den 9 juni är det skolavslutning för grundskolan. Under kvällen och natten arbetar polis och personal från Haninge kommuns förebyggarteam samt fältassistenter. Den föreningsdrivna nattvandringen är aktiverad samt att fritidsgårdarna har öppet och arrangerar olika aktiviteter.

Mer information om fritidsgårdarna

Kontakt under kvällen

Vill du komma i kontakt med socialtjänsten under kvällen den 9 juni är du välkommen att ringa social- och äldreförvaltningens förebyggarteam på 08-606 75 48 eller socialjouren på 020-70 80 03.

Hjälp polisen: Har du sett eller hört talas om någon som säljer alkohol eller narkotika till ungdomar? Ring Polisen på 114 14. Vid pågående brott ring 112.

Besök de vanligaste festplatserna

Ps! Är ditt barn ute med kamrater den 9 juni är det några platser vi vet att många barn och unga besöker för att fira att skolan har slutat. Det är bland annat vid Rudans friluftsområde, andra badplatser samt skolor och förskolegårdar. Gör gärna ett besök och se om ditt barn är där.

Med önskan om en trevlig sommar från oss som jobbar med det drog- och brottsförebyggande arbetet i samverkan med polis och föreningar.

Har du funderingar kring tonåringar och alkohol?

Senast uppdaterad: 23 juli 2020