Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Cykla i vinter

För många känns cykeln som ett transportmedel som är till för de mer varma och torra årstiderna, men det går faktiskt alldeles utmärkt att cykla även under vintern! Att resa med cykel är särskilt bra nu, i tider då vi ska minska trängseln i kollektivtrafiken.

Två vintercyklister på snöig väg Foto: MostPhotos

Haninge kommun arbetar för en ökad vintercykling och sopsaltar de regionala cykelstråken i kommunen under vintermånaderna, för att ta bort snön och minska isbildning på vägarna. Det blir lättare och säkrare för dig som cyklar att ta dig fram helt enkelt.

Ambitionen är att öka andelen cykelvägar som sopsaltas allt eftersom, för att göra det ännu mer cykelvänligt och öka andelen hållbara resor. 

Snöröjning och sopsaltning

Stadsbyggnadsförvaltningens teknikavdelning ansvarar för all snöröjning och halkbekämpning av kommunala gator och vägar inom Haninges kommun.

Prioritering av snöröjning sker enligt följande ordning:

  • Bussvägar
  • Gång- och cykelbanor
  • Villagator

För att underlätta för att fler ska kunna vintercykla arbetar vi kontinuerligt för att utöka antalet vägar som sopsaltas. Sopsaltning är en sorts teknik där cykelbanan först sopas för att sedan saltas med en speciell saltlösning. Saltlösningen förhindrar att cykelbanan fryser och bildar is och därför behöver inte cykelbanan grusas. Ambitionen är att öka andelen cykelvägar som sopsaltas allt eftersom, för att göra det ännu mer cykelvänligt och tryggt att cykla samt för att öka andelen hållbara resor.

Läs mer om vintercykling i Haninge och ta del av bra tips för dig som vintercyklar

Senast uppdaterad: 17 december 2020