Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Åbyparken nominerad till Årets Park 2019

Åbyparken är med bland de nominerade till Elmia Park Inspira 2019 och har därmed chans att vinna Årets Park 2019. En expertjury har valt ut sju olika typer av parker från olika delar av Sverige. Bland de nominerade som har chans att vinna Årets Park 2019 finns Ryhovsparken i Jönköping, Nacksta Park i Sundsvall, Hedemora kyrkogård i Hedemora, Arvika stadspark i Arvika, Parken Kronan i Sävsjö samt Rosenlunds rosarium i Jönköping. Röstningen stänger torsdag kl 12.

Foto: Tomas Södergren

Rösta på Åbyparken till Årets park 2019 

- Vi är förstås glada över att ha blivit nominerade till priset, det är en inspiration för alla som arbetar i Haninge och särskilt för oss som arbetar med park och natur, säger Petra Lindvall, stadsträdgårdsmästare.

- Åbyparken är mycket omtyckt av de som bor i Haninge och den är speciell på många sätt. Den har en vild karaktär där stora delar består av böljande gräs men här finns även blandskog med inslag av gran, och öppna gläntor. Andra delar av parken knyts samman genom Himalayabjörkens vita stammar. Vi hoppas nu på många röster och framför allt att fler kan besöka Haninge och Åbyparken framöver, kommenterar Petra Lindvall nomineringen.

Juryn har bedömt parkerna utifrån kriterier som rofylldhet, artrikedom, vildhet och rymd. Vilken park som slutligen vinner titeln Elmia Park Inspira avgörs av allmänheten och av de som besöker mässan Elmia Park den 24-26 september. Vinnaren presenteras under en prisceremoni sista dagen på mässan.

Bakgrund

Tävlingen syftar till att lyfta fram våra vackra svenska parker och kyrkogårdar för att inspirera till fler besök och besökare. Att ha tillgång till en park i stadsmiljö påverkar människors trivsel och välmående. Offentliga parker och grönområden bidrar till en levande, attraktiv och hållbar stad. Vi vill bidra till en grönare stadsmiljö och lyfta parker. Tävlingen är ett återkommande evenemang som går av stapeln vart annat år och i år är det dags att utse en ny vinnare.

Utmärkelsen Elmia Park Inspira har tidigare delats ut 2013, 2015 och 2017. Järva DiscGolfPark, i Stockholm, vann titeln senast 2017.

Tävlingen sponsras av Tidningen Landskap, Hasselfors Garden och Hörby Bruk.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020