Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Succé för Mer Digital

Vid runda bord sitter pensionärer och ungdomar böjda över datorer eller smartphones. Ungdomarna visar och svarar på frågor kring hur mejlen fungerar, hur man skaffar sig en säker digital brevlåda eller startar ett konto på facebook.

Succé för Mer Digital Succé för Mer Digital Foto: Fredrik Hjerling

– Det känns bra att lära sig lite nytt och också prova en lite nyare dator, säger Birgitta och Erling Paulsson samstämmigt. Vi har fått fin hjälp och det är fantastiskt bra ordnat.

Att lära sig något nytt, känna sig lite säkrare och att hänga med i den digitala utvecklingen är svar som återkommer från flera av deltagarna på frågan om varför man deltar.

Det är Telia och Haninge kommun som tillsammans arrangerar träffarna vid 15 tillfällen under maj månad. Målet med dessa utbildningstillfällen i grundläggande IT för kommunens seniorer är att minska det digitala utanförskapet och att få fler att testa digitala lösningar. Utbildningen hålls av ungdomar i årskurs 8 och 9 från Haninges skolor.

För ungdomarna är det en möjlighet till att tjäna lite extra pengar och också att få dela med sig av sina kunskaper.

– Det är ett kul jobb att göra och att få hjälpa till, menar Emma Högström som hjälper en av deltagarna att komma igång med att starta datorn.

– Det är verkligen roligt att intresset är så stort och att både deltagare och elever verkar tycka att det är givande, säger Jeanette Thorell, CIO, och chef för enheten Digital utveckling.

Jeanette vill också rikta ett tack till alla som ställt upp och hjälpt till med arrangemanget allt från att ta emot anmälningar, göra i ordningen lokalen, finnas på plats under kvällen samt att handleda ungdomarna. 

Senast uppdaterad: 23 juli 2020