Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Utdelning av årets konst- och kulturstipendier

Under lördagen den 8 december delades årets kulturstipendier och Haningesalongens Juryns val ut i Haninge kulturhus. Stipendiaterna Jonathan Frendel, Anna Sakura Larsson, Ellinor Sjöberg och Klas Toresson fick ta emot sina stipendium under högtidliga former på årets Vinterlördag.

Kultur- och konststipendiaterna på en scen. Foto: Fredrik Ljungestig.

Kulturstipendiet syftar till att stimulera kommunens kulturella liv och uppmuntra och stödja kulturellt verksamma personer i kommunen. Stipendierna riktar sig till personer och grupper som är verksamma inom skilda konstnärliga områden såsom konst, musik, sång, litteratur, teater, foto, film, video, dans, konsthantverk samt verksamheter inom kulturmiljö- och hembygdsvård.

Årets kulturstipendiater och Haningesalongens Juryns val

Stipendiet Juryns val, som väljs ut av Haningesalongens jury, går 2018 á 20 000 kr går till Anna Sakura Larsson för hennes särpräglade estetiska uttryck och bildspråk. Med pastellartad färgpalett förförs betraktaren in i bildmotiv som kan te sig förrädiskt lättsamma. Vid en första anblick ger de ett lekfullt intryck med sagolika inslag, men vid närmare eftertanke visar de sig subtilt berätta om samtidens sociala förhållanden och villkor.

Jonathan Frendel tilldelas Haninge kommuns ungdomsstipendium à 10 000 kr för sitt fortsatta skapande inom musik och litteratur. Jonathan är mångfasetterad då han skriver egen musik och texter inom flera olika genrer som klassiskt och populärmusik. Jonathan behärskar ett flertal instrument som kontrabas, elbas, slag och blåsinstrument. Han är ambitiös, kreativ och har goda förutsättningar arbete inom musiken i framtiden. Jonathan tilldelas Haninge kommuns ungdomsstipendium för inköp av instrument och musikprogram för att utveckla sig inom musik och litteratur.

Ellinor Sjöberg tilldelas Haninge kommuns arbetsstipendium 2018 à 25.000 kronor för att få möjlighet att utveckla sitt låtskrivande. Ellinor skriver fantastisk musik i en singer/songwriterstil med en bred influensflora som närmast kan liknas vid en blandning mellan Bob Dylan och hårdrock. Hon är en hängiven musiker med lokal förankring på Ornö som är väl värd Haninge kommuns arbetsstipendium.

Klas Toresson tilldelas Haninge kommuns arbetsstipendium 2018 à 25.000 kronor för att möjliggöra ett inspelningsprojekt med jazzinriktning. Klas tillhör en av de riktigt stora saxofonisterna inom svensk jazz som har fingrarna långt ner i den traditionella jazzmyllan. Han är personlig i sitt spel och har ett eget uttryck i den musik han skriver och är en mycket värdig mottagare av Haninge kommuns arbetsstipendium.

Haningesalongen

Haningesalongen 2018  är en jurybedömd utställning för konstnärer i Haninge där årets tema är Haninge i världen, världen i Haninge. Utställningen pågår i Konsthallen i Haninge kulturhus 8 december 2018–26 januari 2019. 

Mer om Haningesalongen

Bilden: Från vänster Mehmet Coksürer (MP), Raymond Svensson (C), Jonathan Frendel, Ellinor Sjöberg och Klas Toresson och Anna Sakura Larsson.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020