Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Evakueringsboende stängs

Migrationsverkets har beslutat att avveckla det tillfälliga evakueringsboendet i Haninge under mars månad. De asylsökande som är kvar på Haninges boende flyttar nu till Migrationsverkets boenden på andra platser i Sverige.

Migrationsverkets har beslutat att avveckla det tillfälliga evakueringsboendet i Haninge under mars månad.

Migrationsverkets behov av tillfälliga evakueringsplatser har minskat och den 31 mars kommer Haninge inte ha kvar några tillfälliga evakueringsplatser för asylsökanden.

Sedan oktober förra året har många asylsökanden, vuxna och barn, bott här under sin första tid i Sverige. Både i före detta Lakesides lokaler i Rudans friluftsområde och i lokaler på Hantverkarvägen i Handen.

- Jag vill rikta ett stort tack till Haninge kommun och alla volontärer som hjälpt Migrationsverket när vi haft en akut brist på boendeplatser för asylsökande. Migrationsverkets boendesituation ser nu aningens bättre ut jämfört med i höstas och vi kan därför erbjuda de asylsökande boende i andra delar av landet, säger Mikael Landberg, enhetschef inom region Stockholm, Migrationsverket.

I september 2015 bad Migrationsverket, via länsstyrelsen, Haninge kommun om hjälp att bistå med tillfälliga boendeplatser för asylsökande, så kallade evakueringsplatser. Boendet med evakueringsplatser i Haninge öppnade i oktober och sedan dess har mer än tusen asylsökande bott där under sina första dagar i Sverige. Därefter har en del snabbt flyttat vidare till Migrationsverkets vanliga asylboenden medan andra har bott i Haninge under en längre tid. Cirka 700 volontärer har varit involverade och gjort stora sociala insatser för de asylsökande på boendet. Dessutom har bidrag i form av kläder, leksaker och andra gåvor strömmat in.

- Det är tack vare alla engagerade volontärer som Haninge har kunnat driva två evakueringsboenden parallellt och där ge ett gott välkomnande till de flyktingar som kommit till vår kommun. Ett stort och varmt tack till alla de som gjorde detta möjligt säger Meeri Wasberg, (S) kommunstyrelsens ordförande.
- Jag vill också tacka alla anställda i kommunen som bidragit med stor kunskap, kreativitet och med ett stort engagemang i arbetet för ett gott mottagande av asylsökande.

Läs mer om kommunens arbete med flyktingfrågan här

Senast uppdaterad: 23 juli 2020