Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Vård av Jordbro gravfält

Jordbro gravfält vårdas kontinuerligt av Haninge kommun. Dels föra att skydda och bevara gravfältet, men även för att göra det tillgängligt för besökare.

Jordbro gravfält. Foto: Eva Simonson

Fredagen den 22 januari startar arbetet med att fälla träd, för att skapa ett öppnare landskap och för att undvika att skador på gravarna. De träd som ska fällas är markerade med orange färg.

Jordbro gravfält är ett av Nordens största och mest välbevarade gravfält från äldre järnålder (500 f kr – 550 e Kr). Här finns 800 kända gravar och troligen många fler under markytan. Gravfältet är unikt på flera sätt, både genom sin storlek och genom de många olika gravformerna.

Området vårdas kontinuerligt av Haninge kommun. Syftet med fornvården är både att skydda och bevara gravfältet och att göra det tillgängligt för besökare. Det är därför viktigt att landskapet hålls öppet, likt äldre tiders betes- och odlingsmark.

Det är de närmaste åren dags för större vårdinsatser på gravfältet. Dessa planeras av Haninge kommun i samråd med Länsstyrelsen i Stockholm. Träd kommer att gallras för att uppnå ett öppnare landskap och för att undvika att skador på gravarna uppkommer av trädrötter och rotvältor. I ett inledande skede berör gallringen den norra delen av gravfältet. Träd som ska fällas är markerade med orange färg.

Läs mer om Jordbro gravfält

Kontakt

Kulturmiljögruppen
kulturmiljo@haninge.se

Senast uppdaterad: 23 juli 2020