Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Vad vi äter påverkar Östersjön

Vid konferensen Greener Agriculture for a Bluer Baltic Sea i Stralsund Tyskland 5-6 November 2015 deltar Haninges koststrateg Catarina Heilborn i två paneldebatter inbjuden av WWF Baltic Ecoregion Programme. Att visa goda exempel på vad och hur en kommun kan göra för att bidra till en hållbar livsmedelskonsumtion som minskar trycket på Östersjön, är uppdraget.

En korg med grönsaker

Här kan ni läsa mer om konferensen

I Haninge serveras på de allra flesta förskolor och skolor en laktovegetarisk dag i veckan. I menyerna erbjuds en variation av proteinkällor och vissa maträtter berikas med baljväxter. Vegetabilier i färsbiffar gör dem både saftigare och godare.

Våra kockar är fenomenala på att laga god mat, för detta och mycket annat rankades Haninge i år som fjärde bästa skolmatskommun av White Guide Junior 2015 och omnämndes där med orden "Det här är en kommun som bevisar – gång på gång – att man menar allvar med den offentliga gastronomin". Ett viktigt kvalitetskriterium i tävlingen och i måltidsmodellen är matens påverkan på miljön. Det som är bra för Östersjön är också bra för jordklotet. Arbetet är långsiktigt, det tar tid och kraft att byta vanor. Haninge tar små steg, håller fast vi det som är bra och är envis!

Inspiration får vi bland annat från kokboken Östersjövänlig mat i praktiken:
Mindre kött = mindre mängd dyra produkter
Fullkorn och bra grönsaker = bättre mättnad med mindre mängd
Säsongsanpassat = billigare råvaror
Lokalproducerat = levande jordbruk och identitet åt maten
Mer ekologiskt = dyrare men kompenseras av övriga åtgärder, minimerat svinn och tillagning från grunden.

Senast uppdaterad: 26 augusti 2020