Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Information till handledare

Som handledare har du en viktig och ansvarsfull uppgift framför dig! För många av våra feriepraktikanter är det första gången de kommer i kontakt med arbetslivet och vad det innebär att arbeta. Du som handledare tar hand om och ansvarar för den ungdom som arbetar hos er. Det innebär att du är den som jobbar nära feriepraktikanten, introducerar hen på arbetsplatsen och finns där under hela perioden.

Schema och arbetsuppgifter

Det är bra om ni i förväg har tagit fram ett schema, underlag med arbetsuppgifter samt går igenom rutinerna med fika raster, lunch och så vidare. Om det skulle uppstå några frågor som ni inte kan lösa eller om ni undrar över något, kontakta feriepraktik@haninge.se så får vi hjälpas åt att lösa situationen.

Introduktion 

Det är viktigt med introduktionen och vad som gäller på just er arbetsplats, så vi rekommenderar att ni sätter av tid för ett introduktionssamtal, uppföljningssamtal i mitten av feriepraktiken och ett utvärderingssamtal på slutet.

Närvarorapportering 

Du som handledare sköter också kontakten med feriepraktiksamordnaren, ser till att arbetstiden blir 84 timmar och att närvarorapport och enkäter fylls i och skickas/lämnas in så snart som möjligt efter sista arbetsdagen, (ungdomens ansvar att de kommer in med tidrapporten, men ta en kopia och spara).

Kontakten med ungdomarna

När feriepraktikanten tackat ja till sin plats och skrivit anställningskontrakt, så får de en bekräftelse med namn och telefonnummer till dig. Du uppmanas att kontakta handledaren för ett arbetsplatsbesök/samtal innan arbetsperiodens början. Då är det bra att stämma av om de ska ha med sig lunch, vilka tider de ska arbeta samt om det krävs utdrag ur belastningsregistret. Detta för att allt ska vara klart inför feriepraktiken. 

Arbetstid

Arbetstiden per dag kan se olika ut på arbetsplatserna. Det är handledaren som ansvarar för att den totala arbetstiden för perioden blir 84 timmar. Lunchrast är ej inräknad i arbetstid.

Är feriepraktikanterna frånvarande (till exempel sjuka eller lediga) är det dock inte arbetsplatsens ansvar att de får ihop 84 timmar. Utgångsläget är att ungdomen ska kunna arbeta hela perioden.

Senast uppdaterad: 11 maj 2023