Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Trivsel och trygghet under skolavslutningen

På onsdag är det skolavslutning och under kvällen är kommunen ute där ungdomar ofta rör sig för att unga ska få ett roligt och tryggt firande. Dessutom anordnar vi skolavslutningsfest för högstadieungdomar.

Trivselvandring och förebyggarteam

Med ekonomiskt stöd av kommunen kommer lokala föreningar att trivselvandra på olika platser under kvällen mellan klockan 16.00-00.00. Trivselvandrarna är inte poliser eller väktare – de är vuxna Haningebor som bryr sig om våra unga.

Utöver föreningarna är även personal från kommunens enheten för trygghet och säkerhet, kultur- och fritidsförvaltning och socialtjänstens förebyggarteam ute under kvällen.

Läs mer om trivselvandringar

Fältassisterna är ute 

Kommunens fältassistenter rör sig i miljöer där barn och ungdomar ofta befinner sig under kvällen. Fältassistenterna arbetar uppsökande och förebyggande med ungdomar. En fältassistent är en extra vuxen som ungdomar kan prata med och få hjälp och stöd.

Läs mer om våra fältassistenter

Skolavslutningsfest för Haninges högstadieungdomar

Vi anordnar också ett skolavslutningsfest för kommunens högstadieungdomar i Haninge kulturhus med en massa roliga aktiviteter. Evenemanget pågår kl. 20.00–22.30 och vuxna fritidsledare är på plats under hela kvällen. Efteråt går gratis bussar hem till flera olika delar av kommunen.

Läs mer om skolavslutningsfesten

Vad kan jag som tonårsförälder göra?

Som förälder finns det också en hel del du kan göra för att din tonåring ska få en trygg kväll. Tonåringar bryr sig om vad föräldrar säger, även om det inte alltid verkar så. 9 av 10 ungdomar tycker att det är bra att föräldrar pratar med dem om alkohol (källa: IQ/Norstat 2020). Tydliga gränser och ett konsekvent nej till tobak, alkohol och droger är en gräns som tonåringar drar sig för att passera.

Vi uppmanar också dig som förälder att ta reda på vad ditt barn ska göra under kvällen och med vem. Prata gärna med andra föräldrar om tider när barnen ska vara hemma.

Vill du ha mer stöd och tips om hur du kan prata med din tonåring kolla på Tonårsparlören på IQ.se 

Senast uppdaterad: 11 juni 2024