Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Sverigefinnarnas dag 24 februari

Lördag 24 mars firas traditionsenligt sverigefinnarnas dag. En viktig dag för oss som är finskt förvaltningsområde, vilket bland annat betyder att finska har ett förstärkt skydd i Haninge. Firanden har pågått hela veckan för både gammal och ung.

För att uppmärksamma Sverigefinnarnas dag hade träffpunkten Tallhöjden redan i tisdags träff med finsk musik, finsk bok- och CD-bytardag och bakverk i de svensk-finska färgerna. 

På Vikingaskolan firade barnen på fredag 23 februari bland annat med att skapa svenskfinska flaggan i papper. Torsdag 22 februari var det samråd för den svenskfinska minoriteten i Kommunhuset och det firades också då lite extra med tårta.

Missa inte karaokefesten fredag kväll på Kulturhuset

Fredag kväll 23 februari är det stor Karaokefest på Haninge Kulturhus 19-21:30 med kända karaokevärden Lauri Kuusinen. Plats för dans utlovas. 

Finskt förvaltningsområde

Sedan 2010 är Haninge förvaltningsområde för finska språket. Det innebär att kommunen har ett särskilt ansvar för att främja och skydda språk och kultur, med särskilt fokus på barnen. Du ska kunna:

  • använda finska i din kontakt med kommunen
  • få barnomsorg helt eller till väsentlig del på finsk
  • få modersmålsundervisning på finska, även som nybörjare som inte talar språket alls.
  • få äldreomsorg helt eller till väsentlig del på finska.

Läs mer här.

Senast uppdaterad: 23 februari 2024