Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ny samtalsmetodik ska stärka Haninges ungdomar

I Haninge började fältassistenter, skolpersonal och fritidsledare våren 2023 arbeta med en ny samtalsmetodik kallad ”Din bror & din syster”. Metodiken ska stärka ungas förmågor och skapa relationer mellan barn och unga. Våren 2024 är 12 nya träffar bokade.

Tre ungdomar Foto: Haninge kommun

Våren 2023 testades den nya samtalsmetodiken på barn i årskurs 5–6 på Höglundaskolan i Jordbro. Projektet ”Din bror & din syster” vill hjälpa barn och unga till att bättre klara av skola, sociala kontakter och utmanande situationer genom att stärka barnens nyckelfärdigheter. Fältassistenter, fritidsledare och skolpersonal är samtalsledare i projektet.

Mindre grupper och tid för reflektion

Barnen träffas i mindre grupper och varje vecka läggs fokus på ett nytt tema. Det kan exempelvis vara samtycke, acceptans, känslor och bemötande. Ledarna berättar om temat, men barnen får också reflektera mycket själva och dela med sig till gruppen.

– Vi vill att barnen ska våga tro på sig själva, att de inte ska låta andra styra deras tankar och drömmar om framtiden. Vi vill att de ska våga säga nej, att de ska se vad som inte är bra för dem i vardagen och våga gå en egen väg, berättar Marc Linderos, fältassistent Haninge kommun.

Ledarna har i samband med träffarna haft för- och eftersnack för att hela tiden kunna vidareutveckla och förbättra verksamheten. De menar att barnen verkligen vuxit under perioden, även de mer tystlåtna har med tiden vågat ta mer plats. Förhoppningen är att barnen tar med sig erfarenheterna från samtalen när de sedan börjar högstadiet.

Kontakt

Vill du läsa mer om fältassistenterna? Eller komma i kontakt med dem?

Fältassistenterna

Lilla Aktuellt SVT om projektet

I ett avsnitt av Lilla Aktuellt hälsar SVT på under en träff i Höglundaskolan. Se inslaget här.

Senast uppdaterad: 27 februari 2024