Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge satsar på en trygg valborg för unga

Snart är det valborg och dags att fira att våren är här. Under kvällen är vi ute där ungdomar ofta rör sig för att både unga och vuxna ska få ett roligt och tryggt firande.

Trivselvandring och förebyggarteam

Med ekonomiskt stöd av kommunen kommer 14 lokala föreningar att trivselvandra på olika platser under kvällen. Trivselvandrarna är inte poliser eller väktare – de är vuxna Haningebor som bryr sig om våra unga.

Utöver föreningarna är även personal från kommunens kultur- och fritidsförvaltning, socialtjänstens förebyggarteam och enheten för trygghet och säkerhet ute under kvällen.

Läs mer om trivselvandringar

Fältassisterna är ute 

Kommunens fältassistenter rör sig i miljöer där barn och ungdomar ofta befinner sig under kvällen. Fältassistenterna arbetar uppsökande och förebyggande med ungdomar. En fältassistent är en extra vuxen som ungdomar kan prata med och få hjälp och stöd.

Läs mer om våra fältassistenter

Valborgsfest för Haninges högstadieungdomar

Kommunen anordnar också ett stort valborgsevent för kommunens högstadieungdomar på Vega skola & aktivitetshus med en massa roliga aktiviteter. Evenemanget pågår kl. 19.00–23.00 och drygt 20 vuxna fritidsledare är på plats under hela kvällen. Efteråt går gratis bussar hem till flera olika delar av kommunen.

Läs mer om valborgsfesten

Vad kan jag som förälder göra?

Som förälder finns det också en hel del du kan göra för att din tonåring ska få en trygg kväll. Tonåringar bryr sig om vad föräldrar säger, även om det inte alltid verkar så. 9 av 10 ungdomar tycker att det är bra att föräldrar pratar med dem om alkohol (källa: IQ/Norstat 2020). Tydliga gränser och ett konsekvent nej till tobak, alkohol och droger är en gräns som tonåringar drar sig för att passera.

Vi uppmanar också dig som förälder att ta reda på vad ditt barn ska göra under kvällen och med vem. Prata gärna med andra föräldrar om tider när barnen ska vara hemma.

Kontakt under kvällen 

Trivselvandring:

Fältassistenter: 08-606 96 60
Socialjour: 020-70 80 03
Polis: 11414 eller 112

Senast uppdaterad: 27 april 2024