Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Öva för att klara en vecka i kris eller krig

Vad gör du om du drabbas av ett längre strömavbrott? Hur klarar du dig om värmen i din bostad försvinner och vattnet i kranen inte längre rinner? Den 25 september till 1 oktober pågår Beredskapsveckan och då har du möjlighet att träffa kommunen och Civilförsvarsförbundet.

Familj har picknick på stranden på hösten. Foto: Mostphotos.com

Att klara sig utan samhällets hjälp i sju dagar är att ha hemberedskap. Om vi är fler som har egen beredskap och kan klara oss en vecka på egen hand, kan samhället fokusera på att hjälpa de mest utsatta.

Under Beredskapsveckan kan du träffa representanter från kommunen tillsammans med Civilförsvarsförbundet och andra organisationer som stöttar samhället vid kris.

Har du frågor om hur kommunen arbetar med krisberedskap och civilt försvar? Vad bör ingå i din egen krislåda och vilket ansvar har du som invånare?


Här kan du träffa oss under Beredskapsveckan:

Onsdag 27 september, klockan 15-17
Haninge kulturhus, foajén, Poseidons torg 8, Handen

Torsdag 28 september, klockan 17-19
Biblioteket i Brandbergen, Brandbergen centrum, Norra Kronans Gata 429


Årets tema på Beredskapsveckan: Öva!

Många fler hushåll i Sverige behöver stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. Därför är årets tema på Beredskapsveckan Öva!

I sju dagar förväntas du klara dig utan samhällets hjälp vid till exempel ett strömavbrott. Vad innebär det egentligen? I MSB:s webbaserade utmaning ”Sju dagar” får du, utan förberedelser, öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott. Sju dagar - Klarar du krisen? (msb.se)

Bakom beredskapsveckan står Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), vars uppdrag är att stärka samhället i att förebygga och hantera olyckor, kriser och konsekvenser av krig.

Läs mer om civilt försvar

Utmaningen Sju dagar

Mer om beredskapsveckan hos MSB

Ladda ned broschyren Om krisen eller kriget kommer

Senast uppdaterad: 21 september 2023