Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Krispiga tulpaner, narcisser och ståtliga kejsarblommor

Den fina pop up-parken på Poseidons torg är nymålad och just nu blommar här krispiga tulpaner, narcisser och ståtliga kejsarblommor som bäst. Är du i Handen så tipsar vi dig att komma förbi Poseidons torg för att njuta av de vackra blommorna en stund i solen. Pop up-parkens blommor är en av alla de blomstrande aktiviteter som planeras runt om i Haninge i år.

Rosa blommande tulpaner Foto: Olof Holdar

Vi har träffat Petra Lindvall som är kommunens stadsträdgårdsmästare som berättar mer om allt det blommiga som sker i parkerna, på torgen och i refugerna längs våra vägar i vår och sommar.

Petra, rondellerna lyser upp med alla sina blommande lökar just nu - hur många lökar har ni planterat inför årets säsong i kommunen?

Ja, våra tulpanrondeller är lite av ett signum för kommunen. Vi får otroligt mycket uppskattning för dem, vilket är fantastiskt roligt. Vi har en speciell lökblandning som blommar under lång tid och som byter färg under tiden. Blomningen börjar med vita och gula narcisser, för att sedan övergå till röda, orangea, rosa och vita tulpaner. I höstas ”boostade” vi två rondeller i Västerhaninge och en rondell i Handen med ytterligare 49 000 lökar.

En annan möjlighet att njuta närmare av blomsterlökarna är längs Eskilstråket i Handen, mellan kommunhuset och Eskilsparken. Här har en rabatt fått ett tillskott med 16 000 lökar. Efter att lökarna blommat över och fått vissna ner, ersätts de av blomsteräng.

Blommande tulpanerFoto: Tomas Södergren

Blommande tulpaner längs Eskilstråket i HandenFoto: Tomas Södergren

Apropå utblommade blomsterlökar – ni brukar dela ut utblommade lökar på Poseidons torg. Varför gör ni det, och gör ni det i år också?

Ja, vi gör det i år också. Den 8 juni mellan kl 10-12 är den som önskar fylla på sina vårrabatter hemma välkomna till Poseidons torg för att hämta en kasse med utblommade lökar. Vi är glada över att kunna ge lökarna ett andra liv hos våra invånare. Ett tips kring de utblommade lökarna är att det är viktigt att lökarna får vissna helt innan bladen tas bort. På så sätt får löken näring och kan blomma nästa år igen. Så håll ögonen öppna i våra kanaler för mer information kring detta.

Blommande blomsterlökarFoto: Olof Holdar

Blomstertemat för i år är ”Återbruk och humlesurr”. Berätta mer om det.

Vi jobbar med återbruk, det vill säga hållbart, lokalt odlade växter som vi kan skänka till invånarna vid säsongens slut och som kan leva vidare. Genom att återbruka växterna förlänger vi deras livslängd och de får så att säga ett andra liv. Att återbruka på detta sätt ger också en stor miljövinst eftersom vi tar vara på befintliga resurser och minskar behovet av nytillverkning.

Vi vill också öka humlesurreti kommunen genom att bjuda in bin, humlor och fjärilar till Haninges torg! Det gör vi genom att öka tillgången på föda för insekterna och erbjuder dem nektar och pollen via våra sommarblommor. På så sätt bidrar vi till den biologiska mångfalden och sprider glädje för både insekter och människor i Haninge kommun. I år kommer vi att jobba med traditionella krukväxter, pollinerarnas älsklingar och pålitliga favoriter! Pelargoner, palettblad, salvia, jätteverbena och lejongap är några som kommer förgylla Haninges urnor. Sommarblommorna kommer att kunna ses på Poseidons torg (fat och pop up), Eskilsparkens entré och Dalarö torg.

Köksträdgården i Höglundaparken i Jordbro var med på ett hörn av mässan Nordiska Trädgårdar i våras. Hur kommer det sig?

Ja det stämmer, vi deltog på utställningen ”Earth Square Meter” på Nordiska Trädgårdar, med ett ”spadtag” från köksträdgården i Höglundaparken i Jordbro. Syftet med utställningen Earth Square Meter är att visa hur man kan odla och skapa biologisk mångfald på ett enkelt sätt. Tanken är att få hela Sverige att odla på platser som i dag inte utnyttjas och att förvandla hårdgjorda eller oanvända ytor till gröna oaser för att öka den biologiska mångfalden och hjälpa pollinerare.

Förutom att delta i utställningen och så fick vi också möjlighet att berätta om vår köksträdgård i Höglundaparken i Jordbro, där det finns planteringar med ätbara växter och kryddor som kan tas till vara och användas i matlagningen. Köksträdgården har en mångfald av växter med olika växtsätt, färg, form och doft samt med olika delar som är ätbara, goda och vackra - bladen, blommorna, bären och frukterna. Här kan du läsa mer om köksträdgården

Senast uppdaterad: 17 maj 2023