Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ungdomsarbetare från Ukraina i Haninge

Haninges ungdomsverksamhet har fått ett extra tillskott den här sommaren – i form av tre unga volontärer från Ukraina.

Ohla Andrushckenko, Liudmyla Lesiv och Varvara Kopytina. Ohla Andrushckenko, Liudmyla Lesiv och Varvara Kopytina har rest från Ukraina för att lära sig mer om och arbeta i Haninges ungdomsverksamhet.

– Jag är intresserad av olika perspektiv och olika sätt att arbeta. Därför hoppas jag få inspiration till mitt arbete med ett ungdomscenter i Ukraina. Samtidigt kan jag bidra till att utveckla Haninges verksamhet genom mitt utifrånperspektiv, berättar Ohla Andrushckenko.

Ohla, Liudmyla och Varvara arbetar alla tre med ungdomsorganisationer i Ukraina. De ska vara i Haninge till slutet av augusti och hjälper till i kommunens sommaraktiviteter för unga. De deltar till exempel i arbetet på fritidsgårdarna, på ungdomsläger, Haninge Fantasy Week och andra aktiviteter.

”Vi känner ungdomarnas stöd”

Situationen är svår på många håll i Ukraina sedan Rysslands invasion av landet. Men samtidigt fortsätter vardagen för nya generationer av ungdomar.

–  När vi möter ungdomar här i Haninge känner vi verkligen deras stöd och att människor bryr sig om oss. Det värmer hjärtat, säger Liudmyla Lesiv.

Fler internationella utbyten

De tre ukrainska volontärerna är här genom Europeiska solidaritetskåren. Det är ett EU-program som ger unga mellan 18 och 30 år möjlighet att delta i projekt som gynnar samhället. Framöver kan även unga från Haninge åka till andra länder som volontärer.

Haninges ungdomsverksamhet arbetar på flera sätt med internationella utbyten. Kommunen är ackrediterad inom EU-programmet Erasmus+ och det gör att vi får pengar till utbyten och studiebesök. I juli är Haninge värd för ett ungdomsutbyte med unga från Italien, Ukraina och Haninge med fokus på digitalt skapande och AI.  

Många olika aktiviteter i Haninge

Vad tycker då Ohla och de andra ukrainska volontärerna om ungdomsverksamheten i Haninge?

– Jag tycker om att det finns så många olika aktiviteter att välja mellan för ungdomarna här och att allt är gratis. Så är det inte i Ukraina, säger Ohla.

– Och förra veckan när vi var på Bobas fritidsgård i Vendelsö gillade jag att alla där arbetade som ett team, med samma energi som en stödjande familj. Sådant känner ungdomarna!

Mer om internationella möjligheter för unga i Haninge

Senast uppdaterad: 5 augusti 2023