Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tornedalingarnas dag 15 juli

Den 15 juli är det Tornedalingarnas dag. Flaggan, Meänmaan flaku, på meänkieli som sedan 2000 är officiellt minoritetsspråk i Sverige, har hissats sedan 2007.

Vit, blå och gul flagga från Tornedalen Tornedalens flagga Foto: Mostphotos

Om du ser den blåvitgula flaggan vaja i dag i Haninge står den för den gula solen, de vita vintervidderna och den sommarblå himlen. Mitt i juli, i Tornedalens vackraste tid firar man Tornedalingarnas långa kulturhistoria. 

Minoritetspolitiskt program

Haninge kommun beslutade i december 2020 att anta ett minoritetspolitiskt program som ger en långsiktig och övergripande bild av kommunens ambition och vilja i arbetet med nationella minoriteters rättigheter. I Sverige finns det fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli (samtliga varieteter av språken) är erkända som nationella minoritetsspråk. Om du tillhör en nationell minoritet har du särskilda rättigheter som skyddas av Lagen om minoriteter och minoritetsspråk, Skollagen, Socialtjänstlagen och Språklagen. Läs mer om Haninge kommuns arbete med de nationella minoriteterna. 

Senast uppdaterad: 4 augusti 2023