Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Grattis på samiska nationaldagen, Lahkoe saemiej åålmegebiejjine!

Den samiska flaggan vajar mot vinterhimlen i dag på samedagen. Flaggans färger är tagna från den samiska dräkten, cirkeln symboliserar solen och månen, solringen är röd och månringen är blå. Det första samiska landsmötet hölls i Trondheim just den 6 februari 1917.

Samisk flagga mot blå himmel den samiska flaggan med färger tagna från den samiska dräkten. Foto: Marie Enoksson., Sametinget

I dag säger vi grattis på samiska nationaldagen eller som det heter på: nordsamiska: Lihkku sámi álbmotbeivviin, Lulesamiska: Vuorbbe sámij álmmukbiejvvijn , Pitesamiska: Lihkko sáme älbmukbäjjvá, Umesamiska: Lïhkkuos sämij ålmagenbeäjvvie eller Sydsamiska: Lahkoe saemiej åålmegebiejjine.

Har du samiskt påbrå och bor i Haninge?

I Sverige finns mellan 20 000 - 40 000 samer. Siffrorna är osäkra eftersom vi inte utför folkräkning på etnisk grund. Hur många med samiskt påbrå som själva identifierar sig som samer är också en faktor som gör det svårt att räkna. Även om de flesta samer bor i Norrbottens och Västerbottens län, samt efter fjällkedjan, är de bosatta över hela landet. För dig som har samiskt påbrå eller bara är intresserad finns mer information om Nationaldagen (och mycket annat) på www.sametinget.se

Till dig som är same i Haninge kommun väljer vi som bor här söder om Sapmì sydsamiskan, försöker hålla tungan rätt i mun och utropar ett varmt Lahkoe saemiej åålmegebiejjine!

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Om du tillhör en nationell minoritet har du särskilda rättigheter som skyddas av Lagen om minoriteter och minoritetsspråk, Skollagen, Socialtjänstlagen och Språklagen. Bland annat har du rätt till information om dina rättigheter, du ska ges möjlighet till inflytande och delaktighet samt stöd i att behålla och utöva ditt språk och din kultur. 

Haninge kommun beslutade den 14 december 2020 att anta ett minoritetspolitiskt program som ger en långsiktig och övergripande bild av kommunens ambition och vilja i arbetet med nationella minoriteters rättigheter. 

Läs mer om nationella minoriteter.

 

Senast uppdaterad: 6 februari 2023