Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Nu är den nya gångbron vid Rudans södra entré öppnad!

Under fredagen den 1 december öppnades den nya gångbron vid Rudans södra entré upp för allmänheten. Den nya bron får namnet Bodekullsbron.

Under 2022 konstaterades att den gamla bron behövdes bytas ut och den lyftes bort i september 2022. I augusti 2023 påbörjades arbetet med den nya bron och natten mellan den 27-28 september 2023 lyftes bron på plats. Nu är arbetet klart och under fredagen den 1 december invigdes den och öppnades upp för allmänheten.

– Jag är glad och stolt över att den nya gångbron äntligen är på plats och att vi kan öppna den igen. Vi ser att den kommer lysa upp fint i vintermörkret med sin inbyggda belysning. Mina medarbetare har tillsammans med Trafikverket gjort ett fantastiskt jobb, säger Jessica Öhr Hellman, enhetschef projekt och genomförande, park- och teknikavdelningen på Haninge kommun.

Gångbrons gestaltning

Bodekullsbrons bågar kopplar till den gamla brons utformning och har även samma form som den bågformade gula bron i Vega. Broarna bildar varsin portal in till den regionala stadskärnan.

Gångbrons röda färg flirtar med de röda uthusen och gårdsbyggnaderna i Rudan och är samtidigt en vanlig kulör på broar rent historiskt. Den röda kulören fungerar både dagtid och på kvällen när bron är belyst och gör bron till ett tydligt landmärke både för de som rör sig på och runt men även för de om passerar förbi i pendeltåget.

Läs mer om den nya gångbron Bodekullsbron som leder till Rudan

Senast uppdaterad: 6 december 2023