Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Klass 5A på Vikingaskolan årets vinnare i Energiverkstans klimattävling

Modellen ”Klimatsmarta Handen” tog hem segern i Energiverkstans tävling om den mest klimatsmarta lösningen. ”Resonemanget är avancerat”, skriver juryn i sin motivering om bidraget. Nära 3 000 röster kom in från allmänheten och juryn fördelade pallplatserna bland de tre finalisterna.

Jublet var stort när Miljöverkstan och jurymedlemmen Tobias Hammarberg, ordförande i grund- och förskolenämnden i Haninge kommun, mötte klass 5A på Vikingaskolan och delade ut förstapriset.

Juryns motivering lyder i sin helhet: ”Bidraget Klimatsmarta Handen visar på stor kunskap om stadsutveckling. Resonemanget är avancerat och det finns ett starkt budskap om att göra staden hållbar. Modellen lyfter också fram cirkularitet - alltså kretsloppstänk - och har ett helhetsperspektiv på energiproduktion och -användning. Ett snyggt utförande och stor detaljrikedom skänker bidraget originalitet.”

- Vi tänkte på att ta med sådant som många använder, som bussar, cyklar och restauranger, säger Paulina Kobus, som varit med och byggt vinnarbidraget.

Hon tycker att det svåraste med bygget var att få till cykeln, och hon får medhåll av Yara Mohammed.

- Som ordförande i grund- och förskolenämndenär jag stolt över vårt arbete med att ge eleverna en större förståelse för miljöfrågorna, säger Tobias Hammarberg, grund- och förskolenämndens ordförande i Haninge kommun.

Förstapriset är 3 000 kronor till klasskassan. Prisutdelningen sammanfaller också med världsomspännande klimataktioner. I dag fredag arrangeras Globala klimatstrejken av Fridays for Future. I morgon lördag genomförs klimatmanifestationen Earth hour. Där alla kan bidra i symbolhandlingen att släcka lampor och stänga ner sina elapparater mellan klockan 20:30 och 21:30.

Andraplatsen i tävlingen gick till HagaLyckebyskolans 5A och bidraget Climate Paradise

Juryns utlåtande lyder: Bidraget Climate Paradise visar det hållbara samhälle vi behöver skapa. Hur vi kan göra nytt från grunden med småskaliga lösningar för både mat- och elproduktion. Den visar också på ett kretsloppstänk. Utförandet är mycket bra, med en kreativ materialmix. Konstnärligt och estetiskt tilltalande - modellen kunde ha skapats av en arkitektbyrå.”

Tredjepriset gick till Måsöskolan 5Ds bidrag Solcellsbussen

Juryns motivering lyder: ”Bidraget solcellsbussen är konkret, något som direkt kan omsättas i verklighet, och transporter är en viktig klimatfråga. Tanken om att solcellsbussen kan användas som skolbuss tillför också något viktigt, för här kommer den sociala hållbarheten in. Bidraget får högt betyg på utförande. Den gör betraktaren glad och är en solig reklampelare i sig.”

Årets tävling

13 klasser ställde upp med tävlingsbidrag. Uppdraget i Energiverkstans tävling var att bygga den bästa klimatsmarta lösningen. Tävlingen arrangeras av Haninges naturskola, Miljöverkstan, för tionde året. Den är en del av ett skoltema om energi och klimat för årskurs 5.

Allmänheten kunde rösta på tävlingsbidragen på Miljöverkstans Instagram, Haninge kommuns Facebooksida och med röstsedel på Handens bibliotek. Totalt 2971 röster kom in. Bidragen med flest röster gick till final.

Juryn

Juryn hade sedan att fördela pallplatserna bland finalisterna. I år bestod juryn av Sofia Steinbock och Linn Brännare från Världsnaturfonden, Tobias Hammarberg, grund- och förskolenämndens ordförande i Haninge kommun, och Petronella Troselius, klimat- och miljöstrateg i Haninge kommun. 

Mer information om Miljöverkstan hittar du här.

Vill du se alla bidragen, besök Haninge kommuns facebooksida.

Senast uppdaterad: 25 mars 2022