Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Rösta på din favorit i klimattävlingen för femteklassare

Nu kan du rösta fram vinnaren i Energiverkstans klimattävling för Haninges femteklassare. I år tävlar 13 bidrag om förstaplatsen. Tävlingen genomförs i samband med den globala klimatmanifestationen Earth hour. Rösta på Handens bibliotek eller i sociala medier.

Färgglada modeller för klimatlösningar gjorda  i återvunnet material, som mjölkkartonger. En del av årets tävlingsbidrag till Energiverkstan. Foto: Therese Säfström

Elevernas bidrag består av modeller som de har byggt av återvunnet material.

Tävlingen går av stapeln för tionde gången, och sker inom ramen för Energiverkstan – Miljöverkstans årliga tema för femteklassare.

Energiverkstan

Energiverkstan ger eleverna chansen att lära sig mer om hur energianvändning och klimatförändringar hänger ihop. Det handlar om fossila bränslen, den förstärkta växthuseffekten och hur vi själva kan bidra till att minska klimatpåverkan. I år har över 300 elever varit delaktiga i Energiverkstan.

- Förutom en kunskapsöversikt över klimatläget vi befinner oss i vill vi förmedla handlingskompetens till eleverna. Alltså hur vi kan påverka vår situation, tillsammans här och nu. De som nu växer upp behöver en välfylld ryggsäck med kunskaper och handlingsmöjligheter, säger Pär Plüschke, pedagog på Miljöverkstan.

Satsningen ligger i linje med kommunens klimat- och miljöpolitiska program. Enligt programmet ska alla resor och transporter vara fossilfria år 2030. Kommunen ska också vara klimatneutral år 2030.

Se och rösta

Tävlingsmodellerna är utställda på Handens bibliotek, där de finns att titta på fram till och med lördagen den 19 mars. Här kan allmänheten också rösta på sitt favoritbidrag.

Modellerna presenteras även på Haninge kommuns facebooksida och på Miljöverkstans instagram

Här kan allmänheten rösta fram till kl 12.00 måndagen den 21 mars.

Uppmärksammar Earth hour

De tre bidrag som får flest röster går vidare till en jury som avgör finalisternas pallplaceringar.

Energiverkstan genomförs i samband med den globala klimatmanifestationen Earth hour, den 26 mars. Vinnarna i Energiverkstan offentliggörs den 25 mars. Priserna består av bidrag till klasskassan.

 

 

Senast uppdaterad: 11 mars 2022