Cannabis, lustgas och e-cigaretter vanligt bland ungdomar
Socialtjänstens förebyggarteam ser en ökad användning av cannabis, lustgas och e-cigaretter bland ungdomarna i Haninge. Förebyggarteamet har här samlat information och tips till vårdnadshavare.
Cannabis
Cannabis omfattar både hasch och marijuana. Det är den vanligaste drogen bland unga. Den är varken särskilt dyr eller svår att få tag på. Vår erfarenhet är att det är svårt för föräldrar att upptäcka att ens ungdom håller på med cannabis. Vi vet också att det är lättare att hjälpa till vid tidig upptäckt.
Tips är att hålla koll på din ungdoms swish eller kontantuttag för att upptäcka misstänkta överföringar. Det finns även en del tillbehör som är bra att känna till såsom rullpapper typ Rizzla/OCB och ziplock-påsar. Vanligt är också att man förvarar cannabis i snusdosor eller cigarettpaket.
Polisen har gett ut ”Föräldraskolan” som vi rekommenderar starkt till alla föräldrar
På Minimaria i Haninge finns bra hjälp att få
Lustgas
Lustgas har blivit mycket utbrett bland många ungdomar senaste året. Lustgas säljs i små eller stora tuber och inhaleras genom ballonger. Lustgas ger ett kortvarigt rus. Lustgas är inte narkotikaklassat, vilket många ungdomar använder som ett argument, att det inte skulle vara farligt då det inte är olagligt. Det är ändå viktigt att känna till riskerna med att använda lustgas. Den främsta risken på kort sikt är syrebrist och allt vad det kan innebära. På lång sikt, vid regelbunden, upprepad användning, finns risker för B12-brist som kan ge allvarliga symtom.
Vapes, vaporizers och e-cigg
Vapes kan se ut på många olika sätt. De kan ha olika former och färger, en del är smala och avlånga och andra korta och kompakta. De innehåller inte tobak. Istället innehåller de en vätska med kemiska ämnen, smakämnen och oftast nikotin. När du drar ett bloss bildas en ånga av vätskan. Den kan du sedan blåsa ut som rök. Att röka e-cigaretter brukar kallas att vejpa.
Du måste vara 18 år för att köpa e-cigaretter och vätska till e-cigaretter. Det är samma åldersgräns som för vanliga cigaretter.
Kontakt
Tveka inte att höra av er till oss på Förebyggarteamet med frågor eller funderingar!
Angelica Kulbay 08-606 71 98
Emma Nord 08-606 55 53
Hanna Lavander 08-606 78 87
Sophie Wernström 08-606 71 09
Senast uppdaterad: 14 december 2022