Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ett brett och varierat utbud av parasport i Haninge

I Haninge ska alla ha möjlighet att idrotta och vara fysiskt aktiva utifrån sina förutsättningar, genom livets alla skeden och oavsett bakgrund. Därför pågår just nu ett intensivt och nära samarbete med RF-SISU Stockholm, Stockholms Parasportförbund och det lokala föreningslivet för att tillsammans utveckla och bredda utbudet av parasport i Haninge.

Barn som utövar parasport är glada och ler mot kameran Foto: Johan Lundberg, Badminton Sweden

Utbudet av aktiviteter för personer med funktionsnedsättningar fortsätter att utvecklas av det lokala föreningslivet, med bland annat Paratennis med Västerhaninge TK, Elinnebandy med Nacka HI., basket med KFUM Haga Haninge (uppstart i höst) och badminton med Haninge Badmintonklubb.

- Genom samverkan skapar vi bättre och långsiktiga möjligheter för parasportens målgrupper i Haninge. Detta innebär i praktiken att fler personer med funktionsnedsättning får förutsättningar att kunna idrotta så nära hemmet som möjligt vilket annars kan vara tröskel in i föreningslivet, säger Peter Melander, sakkunnig inom parasport på RF-SISU Stockholm.

Kommande satsning på parabadminton

Haninge badmintonklubb är en av idrottsföreningarna som satsar på parasport. I höst startar föreningen parabadminton, och satsningen inleds med ett prova på-tillfälle i september tillsammans med Onsdaxklubben.

- Vi vill att badminton i Haninge ska kunna spelas av alla, oavsett förutsättningar och kommer därför försöka erbjuda en åldersobunden para-badminton till de kommunens medborgare som har fysiska eller intellektuella hinder som faller under para-begreppet, säger Hans Christensen, tränare och sekreterare i Haninge badmintonklubb.

- Vi kommer hämta stöd och inspiration från Svenska Badmintonförbundets Para-Badmintonsatsning Parallell Play och de erfarenheter man där dragit av hur badminton kan bidraga till utveckling av förmågor och färdigheter. Vi kommer också låta de aktiva vara med och forma verksamheten framåt för att på så sätt skapa en trygg miljö där alla barn och unga får idrotta på sina villkor med fokus på glädje, gemenskap och utveckling, fortsätter Hans Christensen.

Vikten av att alla ska kunna delta

Alla individer ska ha möjlighet att delta oavsett kompetenser, erfarenheter och förmågor, och det är viktigt att skapa möjligheter för att alla ska kunna utveckla rörelseförståelse utifrån sin kapacitet.

- En av Parasport Stockholms viktigaste uppgifter i den samverkan som sker med kommunen är att ge vägledning till individer med funktionsnedsättning att hitta en passande föreningsaktivitet, säger Mikael Åkerberg, från Parasport Stockholm.

Läs mer om parasport i Haninge, få vägledning eller se kommunens utbud här.

Läs mer om Onsdaxklubben, som är en träffpunkt för dig som är över 18 år med en funktionsnedsättning.

Senast uppdaterad: 14 september 2021